Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ SCĂPARE Decizia judecătorilor în cazul ginerelui lui Traian Băsescu

radu pricop ioana basescu

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, soțul fiicei sale Ioana, a primit o veste deloc bună de la judecători. Aceștia l-au trimis în judecată în dosarul în care și Sergiu Lucinschi este cercetat penal, după ce au respins cererea lor. Cei doi au cerut 4 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a-l scapa de un dosar. Radu Pricop a fost interceptat in timp ce il invata pe Sergiu Lucinschi cum sa dea aparenta de legalitate santajului de 2 milioane de euro.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre Sorin Oprescu: Ce i s-a întâmplat primarului suspendat

Minuta ședinței de judecată:

În baza art. 347 alin. 3 rap. la art. 346 alin. 4 C.proc.pen., constată legalitatea sesizării Curţii de Apel Bucureşti Secţia a II-a penală cu rechizitoriul nr. 44/P/2015 din data de 25.06.2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie astfel cum a fost acesta completat prin Ordonanţa nr. 44/P/2015 din 12.11.2015 a aceleiaşi instituţii. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Pricop Radu Petru şi Lucinschi Sergiu. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu din 20.11.2015.

Citește și: VIDEO ȘOCANT Terorista care s-a aruncat în aer la Paris: Capul i-a aterizat pe trotuar, șira spinării pe o mașină de poliție

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus vineri ca judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti să înceapă judecarea pe fond a dosarului în care avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, şi omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni. Instanţa supremă a constatat că rechizitoriul DNA este legal întocmit, astfel încât se poate începe judecarea pe fond.

Citește și: Înfrângere pentru Andrei Chiliman la ÎCCJ: Ce nu are voie primarul suspendat al Sectorului 1

Radu Pricop a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii, iar Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării, la infracţiunea de fals intelectual.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denunţător în cauză, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

Citește și: Ministru din Guvernul Cioloș: Când m-a sunat premierul și mi-a propus, am crezut că e o farsă

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", susţin procurorii.

Citește și: Doi ziariști, 30 de zile de arest

De asemenea, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Remus Jurj.

Citește și: Un angajat al Guvernului nu a mai fost de 25 de ani la serviciu și a fost dat afară…abia acum

"În acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", mai spun procurorii.

Citește și: EXPLOZIV Extrasele de cont ale Elenei Udrea: Miliarde cheltuite pe haine și distracție

Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care acesta i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, în schimbul ''ajutorului'' promis, Lucinschi a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2 milioane euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Citește și: Dezvăluiri despre dosarul de corupţie al Elenei Udrea: Care era circuitul şpăgii

"Soluţia semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracţională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta. Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru şi angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015", mai arată DNA.

Citește și: STENOGRAME EXPLOZIVE din dosarul lui Cristi Borcea și al fraților Becali

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.