Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Favoritul în alegerile din Slovacia pune capac Ucrainei: 'Aderarea la UE e o perspectivă îndepărtată!' / 'Nu vrem al treilea război mondial'

news.pn
referendum ucraina ue

Favoritul în alegerile din Slovacia pune capac Ucrainei: 'Aderarea la UE e o perspectivă îndepărtată!'

Fostul premier slovac Robert Fico, pe care sondajele de opinie îl indică drept favorit în alegerile legislative de la sfârşitul acestei săptămâni, a calificat aderarea la UE a ţării vecine Ucraina drept o perspectivă îndepărtată, din cauza războiului, a corupţiei şi a deficienţelor în planul democraţiei, a consemnat Reuters, relatează Agerpres.

"Suntem convinşi că este iluzoriu să se pună această problemă într-un moment în care în Ucraina se desfăşoară un conflict militar acut", a răspuns Fico, prin e-mail, întrebat dacă susţine aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare în acest an. "Pe viitor ne putem imagina ca Ucraina să aibă cea mai apropiată cooperare posibil cu Uniunea Europeană, inclusiv să fie membră. Dar pentru aceasta trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca toate ţările care vor să adere", a subliniat fostul premier slovac. "Cu toţii ştim, de exemplu, că Ucraina se numără între cele mai corupte ţări din lume şi că regimul guvernamental existent este departe de standardele democratice", a adăugat acesta.

Opiniile lui Robert Fico (SMER-SSD, Direcţia - Social-Democraţia) legat de războiul din Ucraina şi în unele chestiuni europene le reflectă pe cele ale liderului ungar Viktor Orban, ceea ce creează perspectiva unei alianţe mai largi în interiorul UE şi NATO, în cazul în care formaţiunea lui Fico ajunge din nou la guvernare, menţionează Reuters.

Fico s-a angajat în trecut să pună capăt livrărilor slovace de arme în Ucraina şi a abordat o viziune mai pro-rusă decât majoritatea aliaţilor săi occidentali în legătură cu acest conflict.

Statele UE urmează să decidă în decembrie dacă să permită Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, pentru care ar fi nevoie de susţinerea unanimă a celor 27 de membre. Potrivit unor diplomaţi, Ungaria ar putea fi un obstacol în acest sens.

În ce-l priveşte, Robert Fico nu a afirmat în mod specific că se va opune începerii negocierilor, dar a reiterat că Slovacia s-ar opune aderării Ucrainei la NATO în cazul în care va fi invitată, în viitor, având în vedere opoziţia Rusiei. "Nu vrem al treilea război mondial", a spus el.

Fostul premier slovac a mai afirmat în răspunsul său că un guvern SMER-SSD ar putea relansa acordul de cooperare militară (DCA) din 2022 cu SUA, care este similar celor pe care le au majoritatea statelor membre ale NATO, dar care a fost virulent criticat de partidul său.

În ce priveşte oprirea livrărilor de arme către Ucraina, Fico nu a precizat dacă se referă la livrările din depozitele armatei sau şi la livrări comerciale. "Vorbim de rezervele de stat", a menţionat el pentru Reuters.

În timpul cabinetului de centru-dreapta de la Bratislava, care s-a destrămat anul trecut, Slovacia a furnizat Ucrainei armament, inclusiv sistemul de apărare aeriană S-300 şi avioane de luptă MiG-29, iar potrivit unor diplomaţi depozitele armatei au rămas aproape goale. Slovacia dispune în schimb de fabrici de muniţie care au investit în creşterea capacităţilor şi de companii producătoare de vehicule de luptă, în plus găzduind o facilitate ce asigură întreţinerea echipamentelor livrate Ucrainei de Germania.

Robert Fico a spus că producătorii de muniţie vor avea de lucru pentru a reface stocurile armatei, dar nu a declarat că ar interzice exporturile. El a mai afirmat că nu susţine transportul de armament în Ucraina via Slovacia, adăugând însă că acest lucru nu poate fi împiedicat complet întrucât "armata americană poate face ce vrea", în baza tratatului de cooperare cu Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.