Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI întinde capcane pentru potențialii teroriști

Jihad ISIS

Pentru a-i urmari pe potentialii jihadisti pe teritoriul american, FBI dispune de o armata tot mai mare de informatori infiltrati, însa acestia sunt acuzati ca uneori împing persoane influentabile înspre organizarea de atentate, relateaza AFP.

Actionând sub acoperire si bucurându-se de imunitate, un informator poate merge pâna la a desemna o tinta sau furniza arme, pentru a nu stârni banuiala suspectilor.

'Trebuie ca ei sa fie convinsi ca esti de partea lor', explica Mubin Shaikh, un fost agent clandestin, autorul cartii 'Undercover Jihadi'. 'Trebuie sa joci acest joc, sa faci ce îti spun ei, pentru ca altfel întreaga operatiune este compromisa', subliniaza el, adaugând ca a face sugestii este o parte din acest 'joc'.

Într-o zi, Mubin Shaikh a primit ca misiune sa urmareasca un presupus extremist.

'I-am spus: 'S-ar putea sa organizam în decembrie o tabara (de antrenament pentru jihad). Nu ai vrea sa vii sa instruiesti câtiva baieti?' M-a înteles perfect, însa mi-a raspuns: 'Nu, fratele meu, sunt aici pentru a studia religia'. Foarte bine, am tras concluzia ca nu era tipul de om pe care îl cautam, nu a muscat momeala. Însa am spus exact acelasi lucru altcuiva si acesta mi-a raspuns: 'Da'. Nu întind o capcana necinstita, el este cel care se lasa prins', explica agentul infiltrat al serviciilor de informatii canadiene, care au metode de lucru similare cu serviciile americane.

Conform cifrelor general admise, FBI dispune de cel putin 15.000 de informatori ascunsi, deseori foarte bine platiti, angajati într-o gama larga de anchete, de la cele legate de pedofilie la cele privind drogurile.

Însa identificarea simpatizantilor gruparii Statul Islamic (SI), al caror numar creste 'spectaculos', mobilizeaza acum cele mai mari eforturi.

'În aceasta vara, am filat zeci si zeci de persoane, pe întreg teritoriul SUA', a declarat la 8 octombrie seful FBI, James Comey. 'Am dejucat planurile multora', a adaugat el.

Problema este ca, în unele operatiuni, agentii infiltrati fac un adevarat 'forcing' pentru a-i incita pe suspecti sa comita acte pe care poate altfel nu le-ar fi comis niciodata.

La 10 aprilie, FBI anunta arestarea unui barbat de 20 de ani, John Booker, pregatit sa comita un atentat sinucigas cu masina-capcana împotriva unei baze militare în Kansas. Însa, conform unui raport de ancheta consultat de AFP, Booker era de sase luni manipulat de FBI.

Agentii infiltrati sunt cei care l-au ajutat pe potentialul jihadist sa realizeze înregistrarea sa video de 'martir'. Ei i-au furnizat lista cu componente necesare pentru producerea unei bombe. Apoi, ei au confectionat dispozitivul - care era inactiv - si l-au trimis cu un vehicul la suspect.

Într-un raport din iulie 2014, organizatia non-guvernamentala de aparare a dreptului Human Rights Watch a acuzat FBI ca 'creeaza teroristi' luând ca tinta persoane vulnerabile si organizând comploturi.

Tema a fost tratata într-un documentar, (T)ERROR, prezentat în acest an în cadrul festivalului de film independent Sundance.

Murtaza Hussain a co-realizat o contra-ancheta edificatoare, publicata la sfârsitul lunii iunie, asupra 'Celor cinci de la Fort Dix', barbatii de origine albaneza implicati în pregatirea unui atentat asupra unei baze militare în New Jersey.

Patru persoane au fost condamnate la închisoare pe viata, dintre care trei frati.

Înainte de arestarea lor în 2007, ei au fost plasati 18 luni sub supraveghere, dupa ce au facut o înregistrare video din vacanta în care se vede cum trag asupra unor tinte în natura - o activitatea curenta în SUA - strigând 'Allah este cel mai mare'. Ei nu îsi exprimasera pâna atunci nicio dorinta de a comite vreun atentat.

În secvente turnate în secret de catre FBI, informatorul îi influenteaza clar pe albanezi sa treaca la actiune, în pofida reticentei lor.

'Traiti conform Coranului, si totusi nu luptati pentru musulmani! Încetati sa va mai puneti întrebari!', le-a reprosat informatorul.

Folosirea agentilor infiltrati 'este o strategie necesara, însa trebuie sa o folosim cu moderatie si doar pentru comploturile dovedite', concluzioneaza Murtaza Hussain.

'Acum domneste un sentiment de paranoia, în special în comunitatea musulmana. Ei nu mai pot discuta sau implica în politica fara a se teme ca cineva din jur este un informator', si-a exprimat el regretul.

FBI recunoaste oficial ca recurgerea la informatori 'poate include o parte de înselaciune, de ingerinta în vietilor private sau de cooperare cu persoane ale caror motivatii si seriozitate sunt puse sub semnul îndoielii'.

Însa, sustine agentia federala, justitia a recunoscut ca acest mijloc este 'legal si deseori crucial pentru eficienta' unei anchete. În plus, da asigurari FBI, utilizarea de informatori 'face obiectul unei evaluari atente si a unei supravegheri strânse pentru a nu fi încalcate drepturile persoanelor sub ancheta'.

Multi considera ca unii dintre americanii 'radicalizati' sunt în primul rând tineri nesiguri, care îsi gasesc pe internet un mijloc de a exista.

Astfel, Joshua Ryne Goldberg, un tânar evreu care locuia cu parintii sai în Florida, si-a creat o a doua viata pretinzând ca locuieste în Australia si a inundând retelele de socializare cu mesaje privind jihadul.

FBI i-a pregatit o înscenare, el transmitând informatii privind confectionarea unei bombe. Arestat luna trecuta, tânarul de 20 de ani risca tot atâtia ani de închisoare.

Ali Amin, adolescent din statul Virginia, a fost condamnat la sfârsitul lunii august la 11 ani de închisoare pentru ca a sustinut gruparea Statul Islamic pe contul sau de Twitter urmarit de 4.000 de abonati.

În opinia fostului agent clandestin Mubin Shaikh, acest adolescent 'slab, firav', este un 'caz tragic'. 'Acest baiat a trecut de la un statut de necunoscut la cel de erou, datorita a 140 de caractere (ale unei postari pe Twitter). Dintr-o data, el devine important, oamenii îl consulta pentru opinii în chestiuni legate de religie', spune Mubin Shaikh.

Pe de alta, adauga el, 'când astfel de tineri intra în contact si promoveaza ideile gruparii Statul Islamic, încercând sa îndoctrineze si sa recruteze oameni, nu este nevoie totusi sa se actioneze?'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.