Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația Rusă atacă o resursă cheie a ucrainenilor: 'Unele așezări ar putea rămâne fără acces la apă potabilă!'

ucraina harta

Rusia încearcă să-i priveze pe ucraineni de accesul la rezervele de apă - cu implicații periculoase pentru instalațiile de stocare a apei necesare pentru funcționarea centralelor nucleare - a declarat marți premierul ucrainean Denys Shmyhal, relatează CNN.

"Pierdem mii de metri cubi de apă din cauza faptului că porțile de inundație ale HPP [Hidrocentralei Hidroelectrice] Kakhovka au fost parțial avariate și apoi deschise în mod intenționat de către ruși", a declarat Shmyhal într-o postare pe Telegram. "Unele dintre așezările care primesc apă din râul Dnipro ar putea rămâne fără acces la apă potabilă". Shmyhal a declarat că amenințarea la adresa centralelor nucleare din Ucraina este și mai mare, adăugând: "O scădere a nivelului apei în instalația de stocare ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a sistemelor de răcire la centrala nucleară Zaporizhzhia".

Apel lansat de premier

Shmyhal a precizat că amenințarea la adresa aprovizionării cu apă vine în urma atacurilor repetate asupra rețelei electrice din Ucraina. "Lumea civilizată nu ar trebui să păstreze tăcerea", a adăugat Shmyhal. "Ucraina face apel la toate mijloacele disponibile pentru a pune presiune asupra Rusiei să închidă porțile și să restabilească structurile hidraulice de la Centrala Hidroelectrică de la Kakhovka sau să lase tehnicienii ucraineni să facă acest lucru."

Context

Întreruperile în aprovizionarea cu apă a Ucrainei au fost o problemă continuă și de amploare de la invazia rusă. În decembrie, CNN a relatat că atacurile persistente și generalizate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene au lăsat, cel puțin temporar, milioane de civili fără electricitate, căldură, apă și alte servicii esențiale în lunile de iarnă aspră. Între timp, în noiembrie, unul dintre cele mai mari spitale de stat din Ucraina a fost "pe punctul de a evacua" unii pacienți după ce a rămas fără alimentare cu apă din cauza atacurilor aeriene rusești, a declarat un oficial regional pentru CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.