Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenul Pitești se repetă în Rusia? Acuzații GRAVE: deținuții din Siberia sunt abuzați sexual și bătuți în 'uzine de tortură'

libertatea.ro
închisoare

Reprimarea cu bestialitate a deţinuţilor care au declanşat o revoltă la un penitenciar din Angarsk (Siberia) constituie subiectul unei anchete publicate joi de AFP, în contextul în care organizaţia neguvernamentală rusă pentru drepturile deţinuţilor Gulagu.net a dezvăluit săptămâna aceasta că a primit 1.000 de înregistrări video de la un avertizor de integritate care probează amploarea practicării torturii în închisorile din Federaţia Rusă, informează Agerpres.

Potrivit acestor elemente, mai mulţi condamnaţi au fost torturaţi în decurs de câteva luni în "celule de presiune" în regiunea Irkuţk, fiind supuşi loviturilor şi violenţelor sexuale aplicate de alţi deţinuţi la ordinele gardienilor.

Rustam şi Aleksei - prenumele au fost schimbate de teama represaliilor - s-au numărat printre victimele abuzurilor orchestrate, potrivit lor şi organizaţiei neguvernamentale specializate Gulagu.net - pentru a-i face să-şi mărturisească implicarea într-o revoltă care a avut loc în aprilie 2020 în colonia penitenciară nr.15 din Angarsk, nu departe de lacul Baikal.

Aflaţi în libertate în prezent, ei şi-au relatat calvarul pentru AFP.

"Am văzut holuri acoperite de sânge şi numeroşi deţinuţi leşinaţi pe jos", afirmă Rustam, 40 de ani, din Tadjikistan, ţara sa de origine.

Aleksei, 25 de ani, recunoaşte că a spart două camere de supraveghere în timpul revoltei. "Doar pentru asta, ei mi-au frânt destinul".

Această expresie, în jargonul deţinuţilor, înseamnă că a fost violat de alţi deţinuţi, aruncând victima în rândul deţinuţilor paria numiţi 'cocoşi' ('petuhi') în ierarhia carcerală, societate implacabilă şi foarte codificată.

"Am pierdut totul", suspină Aleksei. "Sufăr enorm şi cer să mi se facă dreptate", adaugă el.

Cei doi bărbaţi spun că au fost bătuţi de gardieni în cursul tulburărilor din penitenciarul din Angarsk, marcate printr-un imens incendiu.

Ei au fost apoi transferaţi la închisoarea nr.1 din Irkuţk, unde afirmă că au fost torturaţi de deţinuţi obedienţi faţă de administraţie.

Dacă Rustam şi Aleksei 'rup legea tăcerii', o fac pentru că în decembrie 2020 un caz asemănător le-a dezlegat limbile, comentează AFP.

Organizaţia neguvernamentală Gulagu.net semnala atunci cazul lui Kejik Ondar, un deţinut din Angarsk transferat la închisoarea nr.1, unde a fost sodomizat şi a suferit răni grave.

Avocatul său, Dmitri Dmitriev, vorbeşte despre un dosar "catalizator": "Fără aceste valuri mediatice, ei ar fi înăbuşit scandalul".

La jumătatea lunii ianuarie 2021, o comisie de anchetă specială a fost trimisă în regiune.

Patru deţinuţi şi trei cadre din administraţie au fost inculpate pentru rolul lor în violul asupra lui Kejik Ondar. Un alt responsabil este urmărit penal într-un caz similar într-un alt penitenciar.

Şeful coloniei nr.15 din Angarsk în timpul revoltei, Andrei Vereşciak, a fost inculpat la începutul lunii iulie pentru "abuz de putere" pentru activităţi economice ilegale în cadrul penitenciarului.

În 24 septembrie, Comitetul de anchetă - principal organism de investigaţie în Rusia - a confirmat că studiază "acte de tortură sistematice" comise între aprilie şi decembrie 2020 în închisorile menţionate. Totodată, 16 deţinuţi sunt acuzaţi de viol.

Administraţia penitenciară rusă nu a răspuns întrebărilor AFP.

Fapt rarisim, Gulagu.net a consemnat confesiunile a trei deţinuţi care au participat la acte de tortură. Ei au explicat că au acţionat astfel la ordinul autorităţilor care căutau vinovaţi pentru revolta din Angarsk.

Unul dintre ei, Denis Golikov, afirmă că a smuls "mărturiile necesare" de la circa 150 de deţinuţi între aprilie şi iulie 2020.

Într-o depoziţie din 14 septembrie, consultată de AFP, el scrie că a primit următorul consemn de la superiorii săi: "Totul este permis, în afară de cadavre".

Potrivit lui Vladimir Osecikin, director al Gulagu.net şi refugiat politic în Franţa, torţionarii vorbesc pentru că nu vor să fie singurii care să plătească.

Autorităţile "lansează mai ales dosare împotriva celor sadici care au torturat, dar nu împotriva celor care dădeau ordinele", spune el, subliniind că penitenciarele din Rusia utilizează "sistematic" deţinuţi pentru a-i pedepsi pe alţii.

Aceste anchete recente sunt "istorice", spune Osecikin, dar ele nu vizează decât "o mică parte" a numărului de victime.

Anchetatorii " nu vor merge până la a spune că operaţiunea punitivă fusese planificată şi nici nu-i va urmări pe comanditari", adaugă avocatul Dmitri Dmitriev.

Torturarea răzvrătiţilor din Angarsk nu este un caz izolat. Închisorile ruseşti sunt faimoase pentru violenţa lor, indiferent că este de origine mafiotă, orchestrată de autorităţi sau un amestec al ambelor.

Un nou scandal a izbucnit marţi când Gulagu.net a dezvăluit că a primit 1.000 de înregistrări video de la un lansator de alertă care probează amploarea maltratărilor în locurile de detenţie din ţară.

Imaginile şocante cu un deţinut supus unui viol într-o închisoare spital pentru tuberculoşi din Saratov au determinat autorităţile publice să ordone o anchetă.

De miercuri, cel puţin patru responsabili ai serviciilor penitenciare din Saratov au fost destituiţi.

Ceea ce nu-l convinge pe Vladimir Osecikin: "Autorităţile sunt ipocrite şi vor face totul pentru a-şi reduce la minimum responsabilitatea în această uzină de tortură", potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.