Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de Film Istoric Râşnov 2020, sub semnul unor dezbateri pe teme provocatoare şi al războiul cultural cu pandemia

iasifun.ziaruldeiasi.ro
FFIR

Momentul Trianon 1920 şi situaţia germanilor din România în istoria recentă, temele a două dezbateri care vor avea loc online în cadrul Festivalului de Film Istoric Râşnov (FFIR), dar şi "războiul cultural cu pandemia" sunt printre principalele provocări ale celei de a doua părţi a evenimentului, aflat anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, iniţiator şi organizator al evenimentului.

"Anul acesta, tematica festivalului a fost 'Război şi pace', dar trebuie să recunoaştem că, pentru noi, a însemnat un război cultural cu pandemia şi o pace cu cei care ne înţeleg că nu putem face această ediţie precum le-am făcut pe celelalte zece de până acum. E greu (...), ca organizatori, să acceptăm să ţinem şcoala de vară într-un mod foarte restrâns, conferinţele să le facem online. Însă, pe de altă parte, nu am vrut să întrerupem această tradiţie şi ne-am bucurat şi de acceptul unor personalităţi care au spus 'da' unor teme foarte provocatoare", a spus Pepene, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

Una dintre temele care vor fi dezbătute duminică este cea privind Trianon-ul, la care invitat este fostul ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu.

"Un astfel de moment, care a trecut aproape neobservat, este Trianon 1920. (...) Noi, avem însă, duminică, la Râşnov o dezbatere la care avem nu doar un istoric de prestigiu, un profesor deosebit, ci un om implicat în istoria recentă, fost ministru de externe, Adrian Cioroianu, iar discuţia va fi foarte interesantă, în echipă cu un istoric maghiar. Este foarte interesant, am spus noi, să vedem dacă acest moment, Trianon 1920, a fost doar o victorie în război sau şi un moment al păcii", a afirmat Pepene.

O altă dezbatere, care va avea loc sâmbătă, este cea despre soarta germanilor din România în istoria recentă, "o temă abordată de multe ori cu multă sfială, sau cu mult subiectivism", conform sursei citate.

"Pentru că discutăm de perioada interbelică, de aderarea multor saşi la mişcarea politică nazistă, apoi discutăm de participarea la război, inclusiv de, cumva, împărţirea saşilor între cei care erau foarte mândri că sunt cetăţeni români şi cei care s-au declarat, într-un mod oarecum ofensator pentru români, ca fiind cetăţeni ai Reich-ului, şi apoi, de venirea armatei roşii, a NKVD-ului, şi de distrugerea unei comunităţi care a creat o istorie fabuloasă în zona Transilvaniei şi care, 800 de ani, a rămas puternică în faţa tuturor încercărilor istoriei, dar care nu a putut să reziste în faţa loviturilor date de regimul comunist în primul rând de Moscova şi, apoi, de slugile ei din România. Şi astfel, încet-încet, această comunitate puternică a luat calea exilului - dar, în continuare - şi asta o ştiu de la prieteni din Germania, patria pentru ei o reprezintă Transilvania, România", a mai spus directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

Totodată, el a remarcat că ediţia din acest an înseamnă şi un "armistiţiu" cu Cetatea Râşnov, care este, în prezent, în plin proces de restaurare.

"Avem un şantier foarte activ şi am încercat să delimităm războiul restaurării de pacea festivalului, şi să aducem, chiar dacă locurile sunt foarte limitate, concertele, care, în mod categoric au ridicat prestigiul festivalului. Faţă de primul moment al festivalului, redeschidem grădina cetăţii, iar cui avea nostalgia să vină la un concert în cetate, i-am oferit acest lucru, pe o anumită nişă", a mai spus directorul Muzeului de Istorie Braşov.

Festivalului de Film Istoric Râşnov este organizat, în premieră, în două părţi şi fără dezbaterile faţă în faţă cu care şi-a obişnuit publicul fidel, acestea având loc online. Cea de-a doua parte a FFIR se întinde pe 10 zile, începând de vineri şi până pe 30 august, în care vor avea loc opt concerte, câte unul pe seară, urmate de proiecţii de filme în Grădina Cetăţii Râşnov.

Printre artiştii care vor concerta la Râşnov se numără Ada Milea, Mircea Baniciu, Adrian Despot şi Ţapinarii, Umbra sau Cvintetul Academic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.