Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de la Goteborg - 'Quo Vadis, Aida?', coproducţie cu participare românească, a câștigat premiul pentru 'cel mai bun lungmetraj internaţional'

mediafax.ro
film

Coproducţia cu participare românească "Quo Vadis, Aida?", regizată de Jasmila Zbanic, a fost desemnată câştigătoare la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional", duminică seară, la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului de Film de la Goteborg, informează site-ul revistei Variety.

Acest premiu este atribuit în urma voturilor exprimate de publicul festivalului. Lungmetrajul "Quo Vadis, Aida?" spune povestea unei profesoare de limba engleză, Aida, care locuieşte în Srebrenica. Atunci când oraşul ei natal este ocupat de armata sârbă, Aida şi familia ei, alături de 25.000 de concitadini, se refugiază într-o bază militară administrată de un batalion olandez trimis în regiune de ONU, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Explicații oficiale: cine se poate vaccina cu cele trei tipuri de doze în funcție de vârstă

În toamna anului trecut, pelicula a câştigat trei premii în secţiunile paralele ale Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Duminică seară, pelicula "Tigers", regizată de cineastul suedez Ronnie Sandahl, o incursiune rară în universul fotbalului profesionist, al cărei protagonist întâmpină mari probleme în gestionarea presiunii şi a succesului, a fost marele câştigător al Festivalului de la Goteborg, obţinând premiul pentru cel mai bun film nordic, recompensat în acest an cu un cec în valoare de 40.000 de euro.

Protagonistul acestui film, Erik Enge, a câştigat premiul pentru interpretare datorită evoluţiei sale, subtilă şi nuanţată, care a portretizat un tânăr fotbalist de 17 ani, angajat de clubul italian Inter Milano.

Filmul danez "Another Round", nominalizat recent la Globurile de Aur şi regizat de Thomas Vinterberg, a câştigat premiul publicului în competiţia dedicată producţiilor nordice.

În schimb, juriul criticilor de film, care atribuie premiul FIPRESCI, a optat pentru lungmetrajul de debut al regizoarei Ninja Thyberg, "Pleasure", o incursiune îndrăzneaţă cu accente de documentar în universul subteran al industriei pornografice din Los Angeles.

Cineasta suedeză Linda Wassberg a câştigat premiul pentru cea mai bună imagine cu filmul finlandez "Tove", regizat de Zaida Bergroth.

Regizorul danez Jonas Poher Rasmussen a primit un cec de 30.000 de euro după ce s-a impus la categoria "cel mai bun documentar nordic" cu producţia "Flee", o poveste animată despre un refugiat gay, care evadează din Afganistan şi se vede nevoit să îşi reinventeze întreaga viaţă.

Cineasta chineză Li Dongmei a obţinut premiul Ingmar Bergman pentru debut internaţional cu drama sa de familie "Mama".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.