Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiecare președinte român s-a vrut un Il Duce care luptă împotriva partidelor putrede

Niciun președinte român postdecembrist nu a acceptat mai puțin decât puterea totală. Toți au vrut să elimine din ecuația puterii partidele și Parlamentul și să le înlocuiască cu anturajul personal, societatea civilă, gloata și instituțiile de forță.

Iliescu, Constantinescu și Băsescu au făcut tot posibilul să aibă puterea totală, să conducă deasupra partidelor, să controleze Parlamentul și guvernul, să conducă cu anturajul personal și poporul, cu o camarilă restrânsă, paralelă instituțiilor legitime și nealeasă democratic, cu instrumente de forță și atitudini populiste. Constantinescu a făcut-o foarte stângaci, astfel încât astăzi e văzut ca un președinte foarte cuminte constituțional și care a respectat celelalte puteri în stat. Nu a fost așa. Va repeta Iohannis jocul?

Iliescu, Constantinescu și Băsescu au o întreagă istorie de luptă împotriva propriului partid și a tuturor celor care le-ar fi putut concura autoritatea în partid. În 2003-2004 Iliescu a sabotat PSD-ul pentru a scăpa de Năstase și echipa sa. În 2012 Băsescu a sabotat PDL-ul și l-a susținut pe Ponta pentru a scăpa de echipa Blaga.

În 2004 Băsescu era o variantă de avarie pentru prezidențiale. Nu era liderul maxim al DA dar era cel mai electabil.

După ce câștigă alegerile din 2004 Băsescu începe să-și creeze un centru de putere personal și are ambiții de lider maximo, atotputernic. Folosește PD împotriva PNL, o aduce pe Udrea și echipa de ”bișnițmeni” din jurul ei. Rupe PNL, face PDL (din fuziunea PD cu o parte din PNL), pune în funcții de putere loiali de-ai săi. Înfiltrează PDL-ul cu oamenii săi conduși de Udrea, secondată de baroni ex-PNL și de intelectuali. Începe un război împotriva partidelor și Parlamentului. La un moment dat încearcă să controleze chiar PSD.

În 2014 Iohannis era o variantă de avarie pentru prezidențiale. Nu era liderul maxim al PNL dar era cel mai electabil.

Va încerca și Iohannis ssă devină un lider maximo, atotputernic, ă-și creeze un centru de putere personal, cu societate civilă, popor (stradă) împotriva Parlamentului și partidelor?

Iohannis are nevoie de:

  1. Majoritatea parlamentară din 2016 încolo
  2. Un partid prezidențial care să-l susțină la prezidențialele din 2019

Va încerca Iohannis să curețe și să preia PNL? Are o variantă de rezervă dacă nu va reuși? I-a oferit Macovei Mzecele și suportul ”societății civile” împotriva partidelor? A simțit Mihalache miros de populism și de Il Duce care conduce cu strada, serviciile și anturajul intelectual-propagandistic împotriva democrației corupte și decadente a partidelor și Parlamentului?

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.