Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filarmonica 'George Enescu' din București deschide stagiunea 2018-2019, sub bagheta pianistului și dirijorului Christian Zacharias

festivalul George Enescu

Filarmonica "George Enescu" din București deschide stagiunea 2018-2019 pe 4 octombrie, sub bagheta pianistului și dirijorului Christian Zacharias, care propune un program integral semnat de Ludwig van Beethoven, scrie Mediafax.

Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar va marca şi 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" (1868) și 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Primele concerte ale stagiunii au loc pe 4 și pe 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Pianistul și dirijorul Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

"Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale - concerte, conferinţe, expoziţii etc. - de înaltă ţinută. Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat. România are imperativă nevoie de a-şi ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţă, susţinută şi promovată inteligent, poate juca un rol esenţial. Filarmonica George Enescu se străduieşte să slujească responsabil acest deziderat", declară Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu".

Concertul din deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019 are în program exclusiv lucrări de Ludwig van Beethoven: "Creaţiunile lui Prometeu, op. 43" (selecţiuni), "Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37" și "Simfonia nr. 2, în re major, op. 36".

Citește și: Imagine INEDITĂ - Cum arată invitația de nuntă a nepotului Regelui Mihai

Christian Zacharias este cunoscut pentru profesionalismul și intransigența sa. S-a afirmat pe plan internaţional, câştigând premiul competiţiilor de la Geneva şi de la Van Cliburn. În 1975 a obţinut premiul I la Competiţia Ravel de la Paris, iar, în 2000, a debutat în Statele Unite ale Americii, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. În 2006 a condus Orchestra Filarmonică din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona, Spania, dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne (din 2000), Elveția, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Göteborg (din sezonul 2002/2003), Suedia. A susținut recitaluri camerale, împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann. A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart - înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne - a fost laureat cu distincția ECHO Klassik 2008, volumul IV al acestei serii, cu Diapason d’Or şi cu Choc du Monde de la Musique. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award pentru artistul anului, la Cannes.

În această toamnă, în continuarea stagiunii aniversare 2018-2019, în Sala Mare a Ateneului Român, dirijori și soliști de renume internațional vor fi oaspeții Filarmonicii bucureștene, printre aceștia numărându-se șefii de orchestră Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu și instrumentiștii Misha Maisky (violoncel) și Lukasz Krupinski (pian).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.