Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipinele, în alertă pentru activitate vulcanică 'periculoasă'

volcanodiscovery.com
vulcan

Filipinele, în alertă pentru activitate vulcanică 'periculoasă'.

Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie a avertizat joi în legătură cu iminenţa unei "erupţii periculoase" a unui vulcan din centrul arhipelagului şi a solicitat evacuarea populaţiei, informează AFP.

În urma alertei, se aşteaptă ca sute de familii care locuiesc în apropierea muntelui Mayon, din provincia Albay, să fie mutate în regiuni mai sigure.

Institutul a avertizat asupra "riscurilor sporite" de fluxuri de lavă, de degajări de gaze "periculoase" şi de "o potenţială activitate explozivă în următoarele săptămâni şi chiar zile".

Alerta a fost ridicată de la nivelul 2 la 3 pe o scară de la 0 la 5, conform Agerpres.

Situat la aproximativ 330 de kilometri sud-est de Manila, Mayon, care seamănă cu un con aproape perfect, este considerat unul dintre cei mai instabili 24 de vulcani activi din Filipine.

Institutul de seismologie a declarat că a observat joi evoluţia rapidă a trei avalanşe de cenuşă vulcanică fierbinte, roci şi gaze, cunoscute sub numele de CDP (curenţi de densitate piroclastică), pe versanţii estic şi sud-estic ai muntelui Mayon.

"S-au făcut toate pregătirile necesare", a declarat Eugene Escobar, responsabilul Agenţiei pentru dezastre naturale din provincia Albay.

Între timp, vulcanul Taal, situat la aproximativ 50 km sud de capitala filipineză, a degajat în această săptămână dioxid de sulf şi a acoperit cu un nor de cenuşă satele din jur, ai căror locuitori au fost sfătuiţi să nu-şi părăsească casele.

Alerta a fost plasată la nivelul 1 de către Institutul de seismologie, care a observat pe cer coloane de abur la o altitudine de doi kilometri.

Ţara are parte de o frecventă activitate vulcanică şi seismică din cauza poziţiei sale pe "Cercul de Foc al Pacificului".

Zeci de mii de persoane au fost strămutate în urmă cu cinci ani, când Mayon a aruncat în aer milioane de tone de cenuşă, roci şi lavă în regiunea Bicol.

Cea mai puternică erupţie din ultimele decenii a fost cea a Muntelui Pinatubo din 1991, soldată cu peste 800 de morţi, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Manila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.