Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Film israelian-iranian filmat sub acoperire pentru a evita suspiciunile

alphacoders.com
israel

Prima producţie regizată în comun de cineaşti iranieni şi israelieni a trebuit să fie filmată în secret pentru a preveni o posibilă interferenţă din partea Teheranului, au declarat duminică regizorii Zar Amir Ebrahimi şi Guy Nattiv pentru Reuters, potrivit news.ro.

„Tatami”, un thriller tensionat centrat pe un campionat mondial de judo, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia în weekend, fiind ovaţionat.

Filmat în alb şi negru, filmul se desfăşoară pe parcursul unei singure zile de competiţie, în timp ce o campioană iraniană la judoka, interpretată de actriţa americană de limbă farsi Arienne Mandi, primeşte ordin să simuleze o accidentare pentru a evita o posibilă confruntare cu o concurentă israeliană.

„Tatami”, prezentat în secţiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia, relatează povestea unei vedete iraniene de judo care respinge regulile guvernului său de a nu înfrunta niciodată un sportiv israelian într-o competiţie internaţională.

Filmul a fost regizat în comun de actriţa iraniană premiată Zar Amir, care joacă, de asemenea, rolul antrenorului judoka, şi de israelianul Guy Nattiv, cunoscut pentru recentul film biografic al fostului prim-ministru israelian Golda Meir („Golda”).

Amir şi Nattiv au declarat pentru Reuters că au lucrat „sub acoperire”, filmând în Georgia - unde atât israelienii, cât şi iranienii au voie să meargă în vizită - în timp ce stăteau la hoteluri separate şi vorbeau în engleză, scrie The Time of Israel.

„Ştiam că sunt mulţi iranieni acolo, aşa că am încercat să păstrăm calmul şi secretul”, a spus Zar Amir. „Ceea ce am învăţat despre guvernul iranian este că, atâta timp cât îţi este frică, ei te pot aresta, te pot ucide, pot face probleme în jurul tău. Dar atâta timp cât nu îţi este frică... totul va fi bine”, a adăugat ea.

„Am fost sub acoperire. Ştiam că este un lucru periculos”, a spus Nattiv.

Filmul a fost inspirat de un incident din viaţa reală petrecut în urmă cu patru ani, când judoka iranian Saeid Mollaei a primit ordin să piardă meciuri pentru a evita să concureze împotriva campionului israelian de judo Sagi Muki la Campionatele Mondiale din 2019 de la Tokyo. După ce şi-a contestat deschis guvernul, Mollaei a fugit în Europa şi a primit statutul de refugiat în Germania. El şi Muki au devenit prieteni apropiaţi şi, în cele din urmă, s-au confruntat ca adversari - cu Mollaei concurând pentru Azerbaidjan - anul trecut la Grand Slamul de la Budapesta. Mollaei a câştigat prin imobilizare în runda a treia a turneului, iar cei doi bărbaţi s-au îmbrăţişat după luptă.

Iranul a primit o interdicţie de patru ani, retroactivată până în septembrie 2019, din partea Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF) pentru că a intervenit în parcursul competiţional al lui Mollaei şi a cerut ca sportivii săi să nu se confrunte cu adversari israelieni.

Iranul nu recunoaşte Israelul, iar paşapoartele iraniene le reamintesc titularilor că „nu au dreptul de a călători în Palestina ocupată”.

„La şcoală, am fost învăţată că Israelul nu există”, a declarat Amir (care a renunţat recent la celălalt nume de familie, Ebrahimi). „Nu ni se permite să lucrăm împreună, să ne întâlnim, să ne facem prieteni sau să concurăm cu acest inamic imaginar”, a declarat ea pentru AFP.

Amir, care trăieşte în prezent în exil în Franţa, a câştigat anul trecut premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul ei din „Holy Spider”, în care joacă rolul unei jurnaliste care urmăreşte un ucigaş în serie de prostituate în oraşul sfânt iranian Mashhad.

„În Iran, regizorii nu pot spune cu adevărat adevărul. Ei pot lucra pe aceste subiecte, dar vor fi întotdeauna doar jumătăţi de adevăr”, a adăugat Amir.

Represiunea iraniană asupra cineaştilor a fost subliniată din nou luna trecută, când regizorul Saeed Roustaee a fost condamnat, se pare, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a proiectat filmul „Leila’s Brothers” la Cannes anul trecut „fără autorizaţie”.

„Tatami”, care urmează să fie lansat anul viitor, a fost deja un subiect fierbinte în Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.