DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Filmul documentar 'O scenă a memoriei - 100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău' - duminică, la Sala 'Ion Caramitru' a TNB

Capital
TNB

Filmul documentar "O scenă a memoriei - 100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău", realizat de Petru Hadârcă, va fi prezentat duminică, de la ora 12,00, la Sala "Ion Caramitru" a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Istoria Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu' din Chişinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care şi-a cucerit dreptul de a fi, de a juca în limba română şi de a fi liberi în creaţia lor, în condiţiile unei istorii vitrege de crize şi circumstanţe insolite, dramatice şi adesea tragice, generate de poziţionarea geografică şi de circumstanţele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supravieţuiri: prin miracolul artei şi prin energiile limbii române, teatrul şi-a recucerit dreptul la libertatea de creaţie şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spaţiu de gândire şi reflecţie, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare şi novatoare ale artei scenice româneşti şi europene", potrivit site-ului TNB.

Pelicula a fost realizată cu participarea actorilor Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beşleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil, Iurie Negoiţă, Nicolae Darie, Alexandru Vasilache, Alexandru Cozub, Anatol Durbală, Elena Negru, Gheorghe Negru, Tamara Nesterov, Iurie Focşa, Ana Bunescu, Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Dan Melnic, iar scenariul este semnat de Petru Hadârcă şi Mariana Onceanu.

Teatrul Naţional este primul teatru permanent de repertoriu de limbă română din Chişinău finanţat din bani publici şi a fost înfiinţat la 6 octombrie 1921 de Guvernul Român.

"De-a lungul celor 100 de ani de activitate teatrală, cea mai mare cumpănă care a decapitat şi aproape că a distrus teatrul a fost perioada stalinistă (1944 - 1956), cu principiul urii de clasă şi al terorii de partid ridicat la nivel de politică oficială. La Chişinău, pentru dreptul de a crea liber, pentru dreptul de a face artă în limba română, oamenii de cultură au murit şi au fost condamnaţi la gulag. A fost un dezastru şi o catastrofă pentru oameni, pentru spiritul artistic şi pentru teatrul românesc. Renaşterea culturală şi cucerirea libertăţii şi independenţei din 1990 nu a fost un miracol, ci o luptă, o confruntare zilnică (în perioada următoare 1956 - 1990) plină de încordare, nervi, curaj, de intimidări şi restricţii pentru fiecare piesă românească inclusă în repertoriu, pentru fiecare cuvânt rostit corect conform dicţionarelor limbii române, pentru fiecare piesă din repertoriul universal ce promova ideile libertăţii şi democraţiei. Este o istorie pe care oamenii de teatru au trăit-o împreună cu spectatorii lor", conform prezentării publicate pe site-ul TNB.

"O scenă a memoriei - 100 de ani de Teatru Naţional la Chişinău" este realizat de OWH Studio în parteneriat cu Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" cu susţinerea CNC Moldova.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.