Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Financial Times: 2020 intră în istorie cu cel mai dramatic declin economic înregistrat vreodată

zf.ro
grafic scadere

Declinurile record ale PIB-urilor naţionale nu reflectă în întregime impactul asupra bunăstării, se arată într-o opinie a boardului editorial al Financial Times.

Citește și: Mugur Mihăescu l-a atacat virulent pe deputatul USR Iulian Bulai într-o emisiune Antena 3: 'Vagabonțeală! Vai steaua voastră de comuniști!'

Pandemia va face ca 2020 să intre în istorie drept anul cu unul dintre cele mai dramatice declinuri economice înregistrate vreodată. Şi totuşi, cifrele, deşi impresionante, nu captează adevăratul colaps al bunăstării, care trebuie să fie obiectivul supreme al politicii economice.

Teoretic, PIB-ul reuneşte tot ce o ţară produce într-un an, însă există o mulţime de aspecte pe care cifrele nu le captează. Pentru calcularea valorii activităţilor foarte diferite dintr-o economie, statisticienii folosesc preţurile pieţei, însă absenţa acestor preţuri pentru o mare parte din segmentele de servicii medicale şi educaţie în multe ţări înseamnă că perturbările suferite de şcoli şi întârzierile în administrarea serviciilor medicale noncoronavirus nu sunt incluse.

Pe de altă parte, parcurile publice şi alte spaţii verzi au devenit mult mai importante, însă contribuţia acestora la economie nu este înregistrată ca parte a PIB. Cu multe alte activităţi se întâmplă la fel. Chiar şi cea mai corectă calculare a scăderii producţiei din acest an nu va include probabil impactul psihologic al izolării prelungite şi singurătăţii.

Aceasta sugerează că soluţia nu ar fi o extindere a definiţiei PIB-ului, ci o concentrare pe bunăstare în mod direct, potrivit boardului editorial al FT.

Totuşi, experienţa din acest an a arătat că creşterea economică nu a reprezentat cea mai mare prioritate. Deja, o definiţie mai amplă a bunăstării decât una pur economică este în mod implicit folosită pentru a sta la baza politicilor.

Cea mai bună modalitate de a proteja locurile de muncă în acest an a avut legătură cu menţinerea virusului sub control.

Acest lucru va rămâne valabil şi după pandemie. O forţă de muncă sănătoasă şi educată este una dintre cele mai importante pre-condiţii pentru creştere, iar locurile de muncă sigure, bine plătite şi de calitate sunt printre cele mai bune fundaţii pentru protejarea bunăstării, se arată în opinia FT.

Obiectivul ar trebui să privească crearea tipului de societate unde creşterea economică şi bunăstarea să meargă mână în mână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.