Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firma de cercetări geologice a propus în comuna Calopăr, unde au loc emanaţii de gaze din pământ, sondare verticală şi foraj de exploatare

editie.ro
calopar gorj gaze explozie case

Firma de cercetări geologice a propus în comuna Calopărj, unde au loc emanaţii de gaze din pământ, sondare verticală şi foraj de exploatare

Firma de cercetări geologice care a făcut o analiză în zona Calopăr, satul Bâzdâna, judeţul Dolj, unde au loc emanaţii de gaze din pământ, a propus o serie de măsuri printre care şi sondare verticală şi posibilă executare de foraje de exploatare a acumulării de gaze.

Potrivit Prefecturii Dolj, planul de măsuri pentru analiza geologică a zonei a fost întocmit şi aprobat în unanimitate prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Calopăr.

"Prin urmare, pentru identificarea modului de acumulare şi geneza acumulării de gaz în zona satului Bâzdâna, firma care face cercetări în zonă a propus următoarele lucrări: Cartarea geologică, geochimică şi geomorfologică de suprafaţă; Prelevarea de probe de sol şi de apă pentru analize chimice de laborator; Achiziţie de date seismice 2D şi interpretarea acestora; Profile de sondaj electric vertical; Posibilă executare de foraje de exploatare care să traverseze intervalul de adâncime cu acumulări de gaze; Proiectare şi execuţie studiu seismic de reflexie 3D de înaltă rezoluţie; Interpretarea integrală a datelor obţinute în urma cercetărilor geologice şi geofizice efectuate", informează Prefectura Dolj, într-un comunicat de presă transmis luni.

În cazul în care costurile aferente lucrărilor executate la Bâzdâna nu pot fi acoperite în integralitate de către Primăria Calopăr, Instituţia Prefectului Dolj va face toate demersurile necesare pentru a solicita ajutor financiar de la bugetul de stat, prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acest aspect se va stabili însă după înaintarea către autoritatea locală a ofertei financiare din partea firmei care realizează studiile.

În urmă cu o săptămână s-a înregistrat o explozie la soba dintr-o locuinţă din comumă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor. Ulterior, patru persoane din trei gospodării au fost relocate la rude.

Locuitorii din satul Bâzdâna susţin că au făcut nenumărate sesizări către autorităţile locale privind acumulările de gaze în pământ şi pericolul la care sunt expuşi în momentul în care acestea ies la suprafaţă, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

"Gaze sunt aici, în fântână, de zeci de ani de zile. Fântâna a fost potabilă şi la un moment dat, nu ştiu din ce cauză, au ieşit gaze, bolboroseşte apa în fântână. Am făcut sesizări peste tot:, la Gaze, dar pe unde nu am fost, dar nu s-a luat nicio măsură", a declarat presei unul dintre locuitorii care a fost nevoit să meargă să locuiască la rude.

Acesta a mai afirmat că ar trebui găsită o modalitate prin care să facă un depozit de gaze, pentru că la 2 kilometri de zonă trece conducta magistrală Segarcea-Calafat, şi "s-ar putea face un depozit de gaz de unde să se ducă gaze spre conductă, nu să se ducă gazele în aer".

În urmă cu circa doi ani, după un incendiu de amploare din aceeaşi cauză, Prefectura Dolj a solicitat un punct de vedere Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, privind situaţia de la Calopăr, iar în răspunsul ANRM se precizează că "în zonă nu este o pungă de gaz exploatabilă".

Satul Bâzdâna din comuna Calopăr, localitate care nu are gaze naturale, este cunoscut ca fiind o zonă cu potenţiale resurse de gaze naturale, care de multe ori au ţâşnit din fântâni şi au produs incendii, ultimul de acest fel fiind cel din septembrie 2022. Acesta s-a produs prin arderea gazelor evacuate pe cale naturală dintr-un puţ destinat alimentării cu apă pentru uzul gospodăresc, forat de un localnic, la adâncimea de circa 75 de metri. După izbucnirea incendiului, focul, care a ars câteva zile, a fost permanent supravegheat de către pompieri, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât atunci contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentuirea/astuparea puţului forat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.