Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiscul și Big Brother, mai tare ca dreptul de vot. De ce Diaspora refuză votul prin corespondență

vot corespondenta

Conducerea liberală se vede  mâine, la  partid, cu ministrul Maria Ligor pentrua  discuta căile de  facilitare și încurajare a înregistrării  românilor  din străinătate pentru  votul prin corespondență la alegerile parlamentare.  Cu  nici  cinci mii de  românii  înregistrați și doar o lună rămasă până când  această procedură va  fi  închisă, liberalii au constatat că principala  piedică pentru lipsa de apetit a  celor din Diaspora  față de procedură ține de vechea  temere a  modului în care  ar putea  fi folosite datele personale de instituțiile  statului.

Fiscul constituie  însă  pentru românii  din Diaspora un bau bau prea mare și mai puțin   ispititor  ca  să riște  înregistrarea propriilor date în sistem.  Media și nu  numai au creat  o stare de frică la nivelul populației  cu privire la cine are acces și cum  pot  fi folosite  propriile  date personale. " Cazul legii  cartelelor  pre-pay sau a tentativelor SRI de a  avea o lege  de tip Big Brother și felul în care au fost receptate de către populație constituie  un  barometru clar al mentalității românului care se crede mereu urmărit și persecutat de instituțiile statului", ne-a explicat un vicepreședinte liberal.

Potrivit unor surse  parlamentare,  orice  noi facilități  cu care  Guvernul va veni pentru a  ușura procedura  de  înscriere  în Registrul Electoral a  românilor din străinătate nu vor  avea   efectul scontat. Alegătorii vor refuza în continuare să se înscrie pentru votul prin corespondență pentru că nu vor ca autoritățile de la București să le știe datele personale în detaliu și să-i transforme, ulterior, ân subiectul unor noi taxe și impozite ce ar putea  veni din partea  viitorului  Guvern, mai susțin  surse citate.

Conform prevederilor legii de resort,  înscrierea în Registrul electoral a alegătorilor cu reşedinţa în străinătate pentru alegerile parlamentare din anul 2016 se face de către AEP, în baza următoarelor documente transmise prin poştă sau depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular: cerere scrisă (olograf sau tehnoredactată), datată și semnată, care trebuie să cuprindă numele, prenumele şi codul numeric personal ale alegătorului, opţional adresa de e-mail, precum şi alte date sau informaţii considerate relevante de către alegător pentru arondarea la o secţie de votare, copia simplă a actului de identitate și copia simplă a documentului care dovedește reședința în străinătate, eliberat de către autoritățile străine.

Practic, prin înscrierea în Registrul electoral, alegătorii cu domiciliul în afara României vor putea vota la secţia cea mai apropiată de adresa unde locuiesc, într-un timp mult mai scurt, evitând astfel cozile şi aglomeraţiile întâlnite la alegerile anterioare. Nu în ultimul rând, aceste persoane ar economisi bani, deplasarea la secţia de votare urmând să fie mult mai scurtă.

Actuala stare de lucruri fiscală justifică însă rezervele  românilor, mai ales a celor aflați la muncă în străinătate.  De exemplu, potrivit Codului Fiscal, românii plecaţi la muncă în străinătate  dar care şi-au păstrat rezidenţa fiscală în România, nu scapă fără să plătească o taxă statului român. Aceste persoane  sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei, și ajunge  în total la 800 de lei.

Potrivit legiuitorului și specialiștilor, articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuţii la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii.  Practic cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară sunt în sfera contribuţiei la această asigurare de sănătate, dar obiectivul  adevărat al prevederii  constă în scoaterea  din zona gri  a persoanelor  neasigurate, dar care încasează venituri la negru.  În străinătate sunt foarte mulți români aflați  în această situație și care  preferă să  rămână așa și să eludeze  orice  formă de impozitare  a  propriilor venituri obținute. Alții plătesc deja  taxe și impozite țării în care muncesc  pentru a mai accepta  o nouă formă de taxare  din partea  statului român. Drept urmare, prea puțin probabil să se înscrie în Registrul Electoral.

În prezent,  în baza de date AEP figurează 4.700 de alegători înscriși, dintre care 3.700 doresc să voteze prin corespondență, iar 1.000 la urne. În acest scenariu, este  posibilă crearea  a  maximum două -trei secții de votare, în tot  atâtea localități unde numărul celor  înregistrați se apropie de  cifra 100, condiție esențială pentru înființarea unei astfel secții de vot.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, că va fi pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi modificată Legea alegerilor parlamentare referitoare la votul în diaspora. Scopul e îndepărtarea tuturor obstacolelor care ar putea împiedica votul românilor de peste hotare. De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aflaţi în tranzit înspre şi dinspre România, vor primi la punctele de trecere a frontierei, atât cele terestre, cât şi cele din aeroporturile internaţionale, pliantul MAE "Alegeri parlamentare - Cum puteţi vota în străinătate" şi un formular de înscriere în registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare. Materiale informative realizate de MAE şi de Autoritatea Electorală Permanentă sunt disponibile pentru cetăţenii români din străinătate şi la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.