DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fluxul net al investiţiilor străine directe a scăzut în anul 2019 cu 1,7% faţă de 2018, la 5,173 miliarde euro, a anunţat BNR

Agerpres
BNR

Fluxul net al investiţiilor străine directe a scăzut în anul 2019 cu 1,7% faţă de 2018, la 5,173 miliarde euro, a anunţat miercuri Banca Naţională a României (BNR), potrivit news.ro.

”Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2019 a înregistrat valoarea de 5,173 miliarde euro, din care: 5,021 miliarde euro participaţii la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD,în valoare de 2,238 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 2,783 miliarde euro); 152 milioane euro instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe)”, arată datele BNR.

Citește și: E-mail-uri secrete între Victor Ponta și Sebastian Ghiță! Fostul premier cerea execuțiile lui Rareș Bogdan și a Elenei Udrea! ‘Vreau să tăvăliți această javră!’

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2019 a atins nivelul de 88,304 miliarde euro, din care: 61,352 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,5%); 26,952 miliarde euro instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe), 30,5%.

Veniturile din investiţii străine directe în România realizate de nerezidenţi în anul 2019 au înregistrat valoarea de 7,040 miliarde euro.

Din total, veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 6,346 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 9,232 miliarde euro şi pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,887 miliarde euro.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 694 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj dur: ‘Interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD’

Banca Naţională a României, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, a realizat cercetarea statistică pentru determinarea investiţiilor străine directe (ISD). Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul exerciţiului financiar 2019 în întreprinderile investiţie străină directă rezidente, a veniturilor obţinute de nerezidenţi din aceste investiţii, precum şi a soldului ISD în România la 31 decembrie 2019.

Metodologia utilizată la elaborarea acestor statistici este în conformitate cu prevederile Manualului balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională editat de Fondul Monetar Internaţional, ediţia a şasea (BPM6).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.