Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul temutei 'Doi și-un sfert' rămâne în Cayman

spion structuri servicii

Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat la 5 ani pentru corupţie în România şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, a fost arestat în octombrie în Cayman, unde un tribunal a decis extrădarea sa. Presa locală relatează însă, potrivit Mediafax,  că Tânjală intenționează să facă apel împotriva  hotărârii justiției din Cayman.

Magistratul-sef al Insulelor Cayman, Nova Hall, anunta pe 29 decembrie ca Tânjala urma sa fie trimis înapoi acasa, în urma hotarârii unui tribunal în acest sens.

Însa Tânjala a fost mutat din centrul de detentie pentru imigranti la Închisoarea Northward, în contextul în care acesta intentioneaza sa faca apel împotriva deciziei de extradare, potrivit postului Cayman 27 News.

El avea la dispozitie doua saptamâni sa se adrese Marii Curti din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanta/mandat habeas corpus (un principiu în baza caruia orice persoana are dreptul sa stie de ce este arestata sau de ce este acuzata, dupa care poate fi eliberata pe cautiune si ulterior sa compara în fata unui judecator), în cazul în care considera ca este închis ilegal.

Fostul politician si fondator al fostei unitați de informații a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta "Doi și-un sfert") a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru coruptie, dar a fugit din tara.

Autoritatile din Cayman au primit o cerere oficiala din partea României pentru extradarea lui Mihai Tânjala, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicatiei Cayman Compass.

Tânjala a stat câteva saptamâni fara a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, si abia când a vrut sa plece în Jamaica a atras atentia autoritatilor, potrivit postului Cayman 27 News.

În timpul unei audieri în instanta, pe 23 decembrie, ofiterul de imigratie Brian Ebanks a declarat ca autoritatile jamaicane au verificat datele acestuia si i-au refuzat intrarea în tara.

"Am primit informatii ca intrarea unui cetatean român este refuzata în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman si ar trebui sa merg la Aeroportul International Owen Roberts. Exista un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui", a adaugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat ca Tânjala a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsa.

"Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am facut, ci din motive politice", a spus Mihai Tânjala în instant, prin intermediul unui translator. El a adaugat ca se teme pentru viata sa în cazul în care ar reveni în România.

Cazul a fost amânat pentru marti, 29 decembrie.

La jumatatea lunii octombrie s-a cerut extradarea lui Mihai Tânjala, iar în 22 octombrie, Judecatoria Giurgiu a constatat ca sunt îndeplinite conditiile legale pentru începerea procedurii. Decizia a fost trimisa Ministerului Justitiei, în vederea emiterii cererii de extradare.

Solicitarea de extradare a fost formulata în conditiile în care Mihai Tânjala are de executat o pedeapsa de cinci ani de închisoare, primita prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti din 16 decembrie 2011.

În 12 mai 2011, Judecatoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjala pentru fapta de care a fost acuzat de catre procurorii Parchetului instantei supreme. Prin aceeasi decizie, instanta l-a obligat pe Mihai Tânjala sa plateasca societatii ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societatii prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuata fata de valoarea economica reala a acestora. Instanta a mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjala.
În recurs, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor, l-a condamnat pe Tânjala la cinci ani de închisoare si a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei Judecatoriei Giurgiu.

În iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis în judecata pe Mihai Tânjala, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinând operatorilor economici la care statul este actionar, comisa cu ocazia unei operatiuni comerciale savârsita de catre o persoana cu atributii de administrare.

Procurorii aratau în rechizitoriu ca, în cursul anului 2004, Mihai Tânjala, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de constructii si utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era actionar, a dispus ca doua active din patrimoniul societatii, o cladire administrativa si un ansamblu de blocuri în constructie, inclusiv terenul aferent, sa fie înstrainate la valori diminuate fata de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la preturi modice de catre firme controlate de catre Tânjala si membrii familiei sale, pentru ca ulterior sa fie revândute la preturile de piata. În acest mod, Tânjala a obtinut peste 500.000 de euro, calculati la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjala a fugit din tara chiar în ziua în care a fost condamnat si a stat în SUA din 2011 pâna în anul trecut, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de alta parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjala a cerut revizuirea condamnarii primite, solicitarea fiind respinsa de Judecatoria Giurgiu ca inadmisibila, în 19 octombrie.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.