Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Formularul declaraţiei pe proprie răspundere ar trebui LUAT doar din surse oficiale, recomandă CERT-RO

enational.ro
dosar formular

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă utilizatorilor să folosească doar surse oficiale pentru obţinerea declaraţiei pe propria răspundere, necesară pentru justificarea prezenţei în afara locuinţei, potrivit Agerpres.

"Echipa CERT-RO a primit în ultimele ore numeroase întrebări legate de legitimitatea site-urilor care oferă posibilitatea de a genera, online, declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea prezenţei în afara locuinţei, în contextul restricţiilor impuse din cauza COVID-19.

Pentru emiterea unei astfel de declaraţii este solicitată introducerea unor date cu caracter personal pe site. Deşi unele dintre site-urile semnalate au elementele de securitate necesare şi menţionează inclusiv faptul că nu colectează şi nu procesează date cu caracter personal, CERT-RO nu poate garanta că acest lucru se întâmplă cu respectarea Regulamentului pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal sau că respectivele site-uri au autorizarea de a prelucra date cu caracter personal, din partea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Din acest motiv, recomandăm utilizatorilor să folosească doar surse oficiale pentru obţinerea acestui tip de declaraţie, în principal cele disponibile pe site-urile autorităţilor responsabile: Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Guvernul României sau stirioficiale.ro", precizează CERT-RO, într-o postare pe Facebook.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Germania a confirmat 4.764 de cazuri noi de coronavirus

În noaptea de marţi spre miercuri, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Aceasta prevede extinderea restricţiilor de circulaţie impuse persoanelor şi între orele 6:00 - 22:00, cu unele excepţii. Totodată, prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11:00 şi 13:00, tot cu excepţii.

Ordonanţa militară nr. 3 prevede la art. 4:

(1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.