Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost consilier prezidențial pentru securitate: 'Provocarea Rusiei trebuie foarte bine cumpănită'

razboi mondial

NATO și SUA au anunțat că vor trimite 3.500 de militari în zona Mării Negre, după ce Muntenegru a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Rusia nu stă cu mâinile în sân și amenință și ea cu o ofensivă la aceste provocări. Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial pentru afaceri strategice şi securitate internaţională în mandatul lui Traian Băsescu, analizează, pentru rfi.ro, poziționarea geostrategică a NATO, SUA și a Rusiei și cum va fi influențată România.

Chifu consideră că Rusia e conștientă că NATO și SUA nu își vor apăra toți aliații, în ciuda celebrului articol 5. El vorbește nu despre un război rece, ci despre unul cald, de poziționare.

”Aceasta va presupune întotdeauna o prezență rusă din ce în ce mai accentuată, inclusiv la adresa României.

Citește și: Noi reguli pentru înmormântări. Amenzi uriașe pentru cine nu le respectă

Mesajul dat de John Kerry și cele de oficialii NATO arată foarte clar că vorbim despre o apărare de reasigurare. Reasigurarea a fost în Țara Galilor. Acum e mai mult, e prezența pentru descurajarea. Așa cum spune John Kerry, este o prezență înaintată, suficientă să descurajeze orice aventură pe care ar încerca-o Federația Rusă la adresa flancului estic, indiferent de zona pe care s-ar deplasa. Poziția esențială a României a fost pronunțată și de către Președinte, la întâlnirea cu Secretarul General al NATO și presupune echilibrul pe cele două flancuri.

Și flancul sudic este, în egală măsură, amenințat. Am văzut exerciții în Marea Neagră. Avem probe concrete de exerciții de blocare a strâmtorilor și a porturilor militare ale statelor membre NATO în Marea Neagră, făcute de Federația Rusă. O asemenea probă este copleșitoare pentru aliații din NATO. O flotă NATO, într-o variantă integrată, va fi prezentă în Marea Neagră, după o decizie coerentă luată la Varșovia.

Citește și: Punctul G există, însă nu toate femeile îl au. CUM afli dacă îl ai

Cred că în momentul de față sunt elemente foarte clare care trebuie să țină de descurajare, chiar de disuadarea oricărei acțiuni ostile. În cadrul fenomenului de disuadare intervine și transmiterea foarte clară a faptului că aliații sunt dispuși să lupte pentru a apăra acest teritoriu. Înclinația pacifistă și evitarea oricărei confruntări poate fi lecturată la Moscova și în termeni ce presupun că deși are amplasate forțe, NATO nu își va apăra teritoriul și aliații. În egală măsură, nu aș vedea o definire foarte clară război rece – război cald. Cred că, în momentul de față sunt războaie de poziționare. Este foarte multă dezinformare.

M-am uitat numai la dezbaterile privind scutul (antirachetă) și am văzut cât de multe falsuri sunt incluse în această propagandă. Cred că cel mai important lucru este ca această perioadă, care separă acest moment și momentul stabilirii unei frontiere întărite între est și vest, să se producă fără tangaje foarte mari și fără angajarea directă a unui război, în primul rând cald. Nu mai vorbim de cazul unui război rece. Aici este știința cea mai mare. Provocarea Rusiei trebuie foarte bine cumpănită.

Citește și: Povestea crunta a unor egipteni aflati la bordul avionului EgyptAir

Mare amenințare nu este cea a unui virtual război rece, ci a războaielor calde care ar putea să preceadă stabilirea regulior jocului și a unei frontiere întărite între est și vest. Pericolul este ca în momentul în care se fac pași privind apărarea propriilor state, principiul dilemei securității să determine tangaje care să cadă în conflicte calde regionale. Aici cred că este problema majoră.”, a spus Iulian Chifu pentru RFI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.