Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost secretar de stat şi foşti directori din Poşta Română, trimişi în judecată de DNA

DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților: 

FECIORU MARIUS CONSTANTIN, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, însărcinat cu restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: instigare la abuz în serviciu (în formă continuată), (11 acte materiale), complicitate la trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, 

PRIBESCU MIOARA, la data faptelor director executiv al Direcției economice din CNPR SA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, (11 acte materiale), trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, 

și sub control judiciar a inculpatului NICOLAE CONSTANTIN OLIMPIU, la data faptelor directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată, (11 acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. Inculpatul Marius Constantin Fecioru, în calitate de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (însărcinat „să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA pe centre de profit”, „să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a Companiei Naționale Poșta Română, aprobată prin hotărâre de guvern”), Pribescu Mioara, director în cadrul CNPR SA și Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca, pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze prețul serviciului prestat.

În consecință, în perioada mai 2011 - martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu și a lui Marius Constantin Fecioru, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Națională „Poșta Română” S.A., fără ștampilare și facturare, în folosul unei anumite societăți comerciale, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de Constantin Olimpiu Nicolae ori de Mioara Pribescu.

Astfel a fost provocat CN Poșta Română SA un prejudiciu de 1.128.288 lei, la care se adaugă dobânzi/penalități în valoare de 38.283 lei.

Prin dispozițiile date, Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR, în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra și ștampila, facturarea făcându-se în baza volumelor de trimiteri indicate de clienți.

Gruparea infracțională cunoștea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în cadrul căreia fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.

2. În considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu Mioara, în data de 21 decembrie 2011, a solicitat reprezentanților societății comerciale favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poșta Română SA, a scrisorilor conducătorului Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău).

În cauză, au fost luate măsuri asigurătorii.  Procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații - D.J.I. Brașov. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.