Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostă şefă a DNA, reintrodusă pe uşa din spate în Parchetul General

PICCJ

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul General) a Laurei Oprean, procuror la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 17 septembrie.

Laura Oprean a fost în octombrie 2012 - martie 2013 delegată în funcţia de procuror-şef al DNA, după ce anterior fusese adjuncta lui Daniel Morar la DNA. În perioada 2016-2020 (în mandatul lui Augustin Lazăr) a ocupat funcţia de prim-adjunct al procurorului general.

În martie 2020, aceeaşi Secţie pentru procurori a CSM a decis delegarea Laurei Oprean în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei judiciare din cadrul Parchetului General, pentru ca în luna august să-i respingă acesteia de continuare a activităţii într-o funcţie de execuţie la PÎCCJ. Revenită la Parchetul Curţii de Apel Cluj, Oprean nu stă mult departe de Capitală, fiind adusă din nou în Parchetul General, de această dată prin delegare.

Laura Oprean este unul dintre procurorii care au obţinut gradul de PÎCCJ fără concurs, ca urmare a ocupării unor funcţii de conducere. Aceasta a candidat fără succes, la începutul anului, pentru funcţia de procuror general. Un detaliu interesat referitor la această delegare este legat de situaţia persoană a procurorului. Potrivit unor surse din sistem, Laura Oprean revine la vârful procuraturii din România, însă acest lucru ar urma să fie de scurtă de durată, în condiţiile care aceasta ar fi însărcinată.

Delegările dispuse de CSM în ultimele două luni se află oricum sub semnul întrebării, din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Judecătorii constituţionali au stabilit, într-o cauză legată de transferul magistraţilor, că aspectele care vizează cariera acestora trebuie să fie reglementate în detaliu prin lege, nu prin regulamente întocmite de CSM, cu un caracter infralegal. Mutatis mutandis, raţionamentul s-ar putea aplica şi în cazul delegărilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.