Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul campion olimpic și mondial Nicu Vlad a fost suspendat pe viață

g4media.ro
Nicu Vlad

Preşedintele Federaţie Române de Haltere, fostul campion olimpic Nicu Vlad, şi maghiarul Tamas Ajan, ambii foşti conducători ai Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), au fost suspendaţi pe viaţă, joi, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din cauza implicării lor în cazuri de dopaj, transmite AFP.

Nicu Vlad (57 ani) a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) şi are în palmares şi trei titluri de campion mondial (1984, 1986, 1990). Din 2001 este preşedintele Federaţiei Române de Haltere.

Federaţia Internaţională de Haltere impusese din 2020 o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, sancţiune care a privat participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.

Nicu Vlad a fost acuzat de „complicitate şi manipulare” în ancheta privind dopajul din cadrul IWF desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA). El şi-a anunţat retragerea din funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere până la finalizarea anchetei care îl vizează.

Acuzaţiile au fost declanşate de un documentar realizat de un post german de televiziune despre circa 150 de cazuri de dopaj.

Povestea lui 'Hercule din Carpați'

Născut la 1 noiembrie 1963, în comuna Piscu (Galați), a început să practice halterele la vârsta de 15 ani. A fost descoperit de antrenorul Gh. Gospodinov. Legitimat la secţia de haltere a Şcolii Sportive Galaţi, apoi la Clubul "Dunărea" din oraşul natal. A cunoscut consacrarea la Clubul "Rapid" din Bucureşti şi, în special, la Clubul "Steaua". Spre sfârşitul carierei de sportiv, a activat şi pentru Clubul "Astra" din Arad.

Supranumit ''Hercule din Carpaţi'', Nicu Vlad a cucerit medalia de aur la haltere în cadrul Jocurilor Olimpice de vară din Los Angeles, 1984, la categoria 90 kg, pe când avea doar 20 de ani. La Olimpiada din 1988, de la Seul, a obţinut argintul la categoria 100 kg, iar în 1996, la Jocurile Olimpice de vară de la Atlanta, a câştigat bronzul la categoria 108 kg.

A fost campion mondial la haltere în 1984, la Los Angeles, categoria 90 kg, la Sofia, în 1986, la categoria 100 kg şi la Budapesta, în anul 1990, tot la categoria 100 kg. Vicecampion mondial în anii 1987, Ostrava, şi 1989, Atena, la categoria 100 kg. La aceeaşi categorie, a câştigat bronzul la Campionatul Mondial din 1985, din oraşul suedez Sodertlje, arată sports-reference.com.

La Campionatele Europene a câştigat 17 medalii, dintre care 9 de aur, 6 de argint şi 2 de bronz, la total sau la stilul smuls.

În anul 1994, reprezentând Australia, Nicu Vlad (cu dublă cetăţenie română şi australiană) a cucerit aurul la Jocurile Commonwealth, ţinute în Canada, precum şi argintul la Campionatul Mondial din 1994, de la Istanbul. Ambele titluri au fost pentru categoria 108 kg.

A fost campion naţional la juniori, în 1981, 1982 şi în 1983, şi la seniori între 1983 şi 1990, la care se adaugă un titlu de campion balcanic, arată "Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România" (Aramis, 2002). A fost recordman la stilul smuls, în 1986.

La Mondialele din 1989 de la Atena, a pierdut medalia de aur din cauza cântarului, deşi a ridicat aceeaşi greutate de 412,5 kg ca şi cel situat pe primul loc, bulgarul Petăr Ştefanov.

Nicu Vlad a făcut cunoscut un important exerciţiu cu halterele, care a rămas cunoscut sub numele de "Îndreptări româneşti" ("Romanian Deadlift"). În anul 2006, a fost inclus în Weightlifting Hall of Fame, galeria celor mai importanţi halterofili din lume.

În 2001, a devenit preşedinte al Federaţiei Române de Haltere şi antrenor al lotului olimpic. În 2004, a devenit vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Începând cu data de 9 septembrie 2016, Nicu Vlad a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, până la alegerile din 15 noiembrie 2016.

La 29 mai 2017, Nicu Vlad a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), cu 109 voturi din cele 140 validate la Congresul Electoral IWF de la Bangkok. Este membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Europene şi membru în Comisia Tehnică a Federaţiei Internaţionale de Haltere. Este Maestru emerit al sportului.

În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'' în grad de comandor. Este căsătorit şi are doi copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.