Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov, acuzat de spionaj în favoarea NATO, plasat în detenţie provizorie

sputnik
FSB, arest

Justiţia rusă l-a plasat în detenţie provizorie pe un fost jurnalist respectat, Ivan Safronov, devenit consilier al directorului Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, arestat de serviciile ruse de securitate FSB în baza unor acuzaţii de ”trădare” cu privire la transmiterea unor secrete militare ruse unui stat membru NATO, relatează AFP şi Reuters potrivit news.ro.

Tribunalul moscovit Lefrotovo a dipus marţi seara plasarea în detenţie provizorie a lui Ivan Safronov ”până la 6 septembrie”, timp de două luni, termenul legal general prelungit în absenţa unor noi elemente, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Ivan Safronov, care lucrat la cotidianul economic Kommersant, a fost arestat marţi de agenţi FSB în faţa apartamentului său, la Moscova.

Fostul jurnalist, care acoperea probleme de apărare la două ziare naţionale, a respins acuzaţiile în timpul interogatoriului, potrivit agenţiei oficiale ruse presă Tass.

El riscă până la 20 de ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat. Procesul său urmează să aibă loc cu uşile închise.

"Safronov, care lucrează în contul unor servicii de informaţii ale unuia dintre (statele) membre NATO, a cules şi transmis reprezentanţilor acestuia secrete de stat şi informaţii despre cooperarea tehnico-militară, Apărarea şi securitatea Federaţiei ruse”, îl acuză FSB.

Într-un editorial, jurnalişti de la Kommersant scriu că acuzaţiile formulate împotriva fostului jurnalist par absurde şi apreciază că Safronov este un ”bun patriot”.

Avocatul fostului jurnalist , Oleg Elisseïev, a anunţat că nu a putut să ia contcatul cu clientul său.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu crede că acuzaţiile formulate împotriva lui Safronov au legătură cu activitatea sa de jurnalist.

Agenţia spaţială rusă a precizat, la rândul său, că Safronov nu avea acces la informaţii secrete.

Parchetul rus a analizat anul trecut, potrivit Tass, să declanşeze proceduri judiciare împotriva Kommersant cu privire la divulgarea unui secret de stat.

Portalul rus de ştiri The Bell a anunţat ulterior că un articol la care a colaborat Safronov despre vânzarea către Egipt a unor avioane de tip Suhoi Su-35 a dispărut de pe site-ul cotidianului.

Washingtonul a ameninţat Egiptul cu sancţiuni în cazul în care încheie acest contract.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.