Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte peruan Ollanta Humala şi soţia sa vor fi judecaţi pentru corupţie începând din 21 februarie

proiqra.com
Ollanta Humala Nadine Heredia

Fostul preşedinte peruan în perioada 2011 - 2016 Ollanta Humala şi soţia sa Nadine Heredia vor fi judecaţi pentru corupţie începând din 21 februarie, a declarat vineri o sursă judiciară, informează EFE şi AFP.

Atât Humala, cât şi Heredia, fondatori ai Partidului Naţionalist Peruan (PNP), sunt acuzaţi de procurori de spălare de bani prin nedeclararea donaţiilor de milioane de dolari care au finanţat primele două campanii electorale ale fostului preşedinte (2006 şi 2011).

Pe lângă Humala şi Heredia, în proces mai sunt acuzate alte 11 persoane, printre care Ilan Heredia şi Antonia Alarcon, fratele şi, respectiv, mama fostei prime doamne.

În rechizitoriul său, procurorul anticorupţie German Juarez, care a condus o anchetă de şapte ani deschisă iniţial în 2015, a cerut 20 de ani de închisoare pentru Humala şi 26 de ani de închisoare pentru Heredia.

Potrivit procurorului, în 2006, banii ar fi provenit de la fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez (1999-2013), iar în campania din 2011, care a şi dus la victoria lui Humala, ar fi primit trei milioane de dolari de la compania braziliană de construcţii Odebrecht, la ordinul Partidului Muncitorilor din Brazilia al fostului preşedinte Lula Da Silva (2003-2010), potrivit Agerpres.ro.

În perioada cât a durat ancheta, fostul preşedinte acum în vârstă de 59 de ani şi soţia sa de 45 de ani au petrecut aproape zece luni în detenţie provizorie, separaţi în închisori diferite, între iulie 2017 şi aprilie 2018, până când Curtea Constituţională a dispus eliberarea lor pe motiv că aceasta a fost excesivă.

După ce au fost eliberaţi, li s-a confiscat locuinţa, cu tot cu mobilier, ca măsură preventivă pentru a asigura recuperarea despăgubirilor în favoarea statului în cazul în care ar fi fost condamnaţi la un proces care era încă departe de a începe.

Cazul lui Humala va fi astfel primul care va fi judecat în Peru în dosarul Odebrecht, cel mai mare scandal de corupţie din America Latină din ultimii ani, care implică mite de milioane de euro pe care compania braziliană a mărturisit că le-a plătit în cel puţin o duzină de ţări din regiune.

În Peru, Odebrecht a recunoscut că a mituit oficiali la nivel înalt între 2005 şi 2014 pentru a obţine contracte mari de lucrări publice, perioadă în care ar fi finanţat în mod neregulamentar şi campaniile electorale ale numeroşilor lideri politici, precum Keiko Fujimori, de dreapta.

În afară de Humala, sunt implicaţi şi foştii preşedinţi Alejandro Toledo (2001-2006), care aşteaptă ca SUA să autorizeze extrădarea sa în Peru, Alan Garcia (2006-2011), care s-a sinucis împuşcându-se în cap în 2019, când urma să fie arestat, şi Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), aflat în arest la domiciliu de patru ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.