DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fostul preşedinte uruguayan José Mujica, eroul a două documentare la Festivalul de film de la Veneția

capitalandmain.com
jose mujica

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia (Mostra), care se desfăşoară în perioada 29 august - 9 septembrie, va avea un protagonist de excepţie: fostul preşedinte uruguayan José Mujica care îşi va prezenta personal şi pe marele ecran povestea vieţii, ideile şi militantismul în favoarea păcii, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Fostul luptător de gherilă José Mujica, cunoscut şi sub numele de El Pepe, este eroul filmului documentar, 'La noche de 12 ańos', al regizorului uruguayan Alvaro Brechner, care ne arată anii cumpliţi de închisoare petrecuţi de el şi de tovarăşii săi de luptă, Mauricio Rosencof Eleuterio şi Fernández Huidobro, membri ai Mişcării de Eliberare Naţională -Tupamaros. 

Filmul prezintă anii în care Mujica (interpretat de actorul spaniol Antonio de la Torre), Rosencof (de argentinianul Chino Darín) şi Huidobro (de uruguayanul Alfonso Tort) au fost încarceraţi în timpul dictaturii militare din Uruguay (1973-1985). 

O relatare despre disperare, tortură şi izolare şi, mai ales, de tăcere şi rezistenţă. Prin colaborarea lui Soledad Villamil şi Silvia Pérez Cruz, această coproducţie, Spania, Argentina, Uruguay şi Franţa, concurează la secţiunea cea mai importantă a festivalului - Orizzonti. 

În afara competiţiei va putea fi vizionat şi documentarul, 'El Pepe, una vida suprema', al realizatorului sârb Emir Kusturica, care ne arată cum un om atât de modest precum Jose Mujica a putut ajunge preşedintele Uruguayului (2010 - 2015).

Citește și: "Shoplifters", premiat cu Palme d'Or, este propunerea Japoniei pentru o nominalizare la o categorie a premiilor Oscar 2019

"A atinge o utopie necesită o schimbare fundamentală de conştiinţă. Prin viaţa şi exemplul său personal, José Mujica constituie o speranţă pentru a atinge idealurile. Dragostea lui Mujica pentru viaţă şi natură este nucleul ideologiei sale", notează Kusturica, pe site-ul festivalului referindu-se la filmul său. 

Regizorul asigură că este impresionat de personalitatea şi munca lui Mujica, dar că este totodată "trist pentru că nu a avut parte de un asemenea preşedinte". 

Jose Mujica, în vârstă de 83 de ani, a renunţat la 14 august la postul său de senator în Parlamentul Uruguayului, cu scopul de a avea răgaz, înainte de a muri de bătrâneţe, să-şi continue lupta pentru ideile sale prin alte mijloace. 

Înainte de a pleca la Veneţia, fostul preşedinte a fost distins în Spania cu premiul internaţional pentru poezie, 'Laurel de Plata', la Granada şi cu un premiu sindical la Madrid, unde a profitat pentru a alerta cu privire la "holocaustul ecologic" al societăţii actuale, supusă unei "multiplicări a consumului" - "o tragedie" pentru generaţiile viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.