Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO 10 ani de activitate pentru Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae, pentru basarabenii și nord-bucovinenii din Italia

Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae, pentru basarabenii și nord-bucovinenii din Italia, a împlinit luni, 7 februarie, 10 ani de activitate. Prin acest program se urmărește pastorația creștinilor ortodocși vorbitori de limbă română din Basarabia și Bucovina de Nord, care locuiesc pe teritoriul Italiei.

Primul demers de integrare și pastorație a basarabenilor și nord-bucovinenilor în comunitățile Episcopiei Italiei a început în anul 1999 prin înființarea Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” – Roma 4, scrie basilica.ro.

În urma celor 10 de ani de activitate, în jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei funcționează astăzi 28 de comunități parohiale care respectă calendarul neîndreptat. În anul 2020, Parohia „Sfântul Ierarh Dionisie Erhan”, din orașul Reggio Emilia, devine ultima parohie înființată în cadrul acestui program.

În prezent, coordonatorul programului este Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, originar din Chișinău.

„Pe parcursul ultimelor două decenii, basarabenii și bucovinenii din Bucovina de Nord, aflați la muncă în Italia au căutat mângâiere sufletească și au găsit-o în sânul Bisericii. În localitățile unde lipseau sau lipsesc și în continuare parohii, Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae a găsit soluții concrete pentru a-i putea ajuta pe frații creștini ortodocși, care trăiesc acolo, cu un loc de rugăciune.”, au declarat reprezentanții programului în mesajul aniversar publicat pe site-ul oficial al Episcopiei Italiei.

În fiecare an, „Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae” editează calendarul Creștin Ortodox, neîndreptat, conform tradiției din Basarabia și Bucovina de Nord, în două formate: Tip Filă (calendarul clasic de perete) și tip Agendă (broșură).

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul de Interne, aproximativ 120.000 de români basarabeni locuiesc în Italia. La acest număr se adaugă și câteva mii de români proveniți din Bucovina de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.