Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO – Haos total în Libia: două forțe militare luptă pentru putere, bani și influență; asalt la casa unuia dintre lideri

Libia

Oficiali militari de rang înalt din grupările de putere rivale din estul și vestul Libiei au avut o întâlnire fără precedent în capitala Tripoli, cerând un comandament unificat asupra trupelor lor.

  • Context: Două Guverne rivale se luptă în prezent pentru putere, unul cu sediul la Tripoli, iar celălalt în orașul central Sirte. Presa libiană a relatat că o mulțime s-a format în apropierea casei intitulatului premier Fathi Bashagha pentru a-l proteja de forțele de susținere de celălalt premier libian AbdelHamid Dbeibah. Ultimatumul adresat prim-ministrului Bashagha de a părăsi Misrata sau de a fi arestat s-a încheiat și, conform informațiilor publice, Bashagha, care a avut o influență îndelungată în regiunea Misrata din Libia, nu a părăsit Misrata. Dacă forțele pro-Dbeibah se vor ține de cuvânt, se așteaptă acum să îl aresteze pe prim-ministrul numit de Camera Reprezentanților, Fathi Bashagha, o mișcare care ar putea fie să stabilizeze situația din Libia, fie să o înrăutățească dramatic.

Generalul Abdelrazzak al-Nadhouri, al doilea la comanda forțelor loiale omului forte din est, Khalifa Haftar, a vizitat Tripoli luni și marți pentru a se întâlni cu omologul său din vestul țării, generalul Mohammad al-Haddad.

„Este necesar să se numească un singur șef de stat major pentru instituția militară și să se înceapă reunificarea armatei”, au declarat cei doi într-o declarație comună după întâlnirea lor.

Întâlnirea liderilor militari ar fi permis ca lucrările așa-numitei comisii militare 5+5 - formată din oficiali militari din fiecare dintre taberele rivale - să progreseze, inclusiv în ceea ce privește problema spinoasă a combatanților străini care ar fi trebuit să plece în urma unui armistițiu din octombrie 2020. De asemenea, părțile au convenit marți să efectueze patrule la frontieră, inclusiv în sud, pentru a stopa fluxul de migranți și pentru a eradica rețelele de contrabandă și trafic de persoane.

„Sunt încurajată de rezultatul întâlnirii dintre generalul Haddad și generalul' Nadhouri”, a declarat pe Twitter Stephanie Williams, trimisul principal al ONU în Libia, adăugând: „Sunt încurajată de rezultatul întâlnirii dintre generalul Haddad și generalul Nadhouri: spiritul lor de cooperare și de compromis este un model pentru clasa politică.”

„Națiunile Unite salută acest dialog important și continuă să susțină discuțiile pe calea securității, în special prin intermediul Comisiei militare mixte (JMC 5+5), inclusiv în ceea ce privește punerea în aplicare integrală a acordului de încetare a focului din octombrie 2020”, a precizat într-un comunicat Misiunea de sprijin a Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL).

Soarta Libiei după Gaddafi

Libia a căzut în mai mult de un deceniu de criză și episoade repetate de conflict armat după căderea dictatorului de lungă durată Moamer Gaddafi în urma unei revolte susținute de NATO în 2011.

Alegerile prezidențiale și legislative au fost programate inițial pentru decembrie 2021, pentru a încununa un proces de pace sponsorizat de ONU, după ultimul episod de lupte pe scară largă din 2019-20.

Însă scrutinul a fost amânat pe termen nelimitat din cauza unor divergențe puternice cu privire la candidații controversați și la regulile privind participarea.

Estul țării și o parte din sud se află sub controlul de facto al lui Haftar, care a făcut o încercare eșuată de a cuceri capitala în 2019-2020.

Explicație foto: O mulțime s-a format în apropierea casei intitulatului premier Fathi Bashagha pentru a-l proteja de forțele de susținere de celălalt premier libian AbdelHamid Dbeibah.

content-image

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.