Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Masacru provocat de Statul Islamic: Au ars de vii toți băieții dintr-o școală și au răpit toate fetele

BBC
Uganda

Aproximativ 40 de persoane, majoritatea elevi, au fost ucise într-o școală din vestul Ugandei de către rebeli care au legături cu gruparea Statul Islamic (SI).

Alte opt persoane rămân în stare critică în urma atacului asupra școlii secundare Lhubiriha din Mpondwe. Băieții care stăteau în dormitoarele unui cămin au fost uciși iar fetele au fost răpite, spun autoritățile.

Forțele Aliate Democrate (ADF) - cu sediul în Republica Democrată Congo (RDC) - au fost acuzate.

Atacul a avut loc vineri, în jurul orei 23:30 (20:30 GMT), la școala din districtul Kasese, în vestul Ugandei.

La școală învață peste 60 de persoane, dintre care majoritatea locuiesc acolo. Aproximativ cinci presupuși rebeli ADF au comis atacul, incendiind clădirile școlii și jefuind depozitul de alimente, a declarat armata ugandeză.

Unii dintre băieți au fost arși sau uciși cu topoare, a declarat presei generalul-maior Dick Olum din cadrul armatei.

Se spune că unele dintre cadavre ar fi fost grav arse, iar pentru a le identifica va fi nevoie de efectuarea unor teste ADN. Atacatorii ar fi incendiat saltelele studenților și se crede că ar fi detonat și bombe în regiune.

Este posibil ca printre morți să se afle și membri ai comunității în general. Un număr de elevi sunt încă de negăsit, iar numărul exact al celor care au murit este încă neclar.

Multe dintre cadavre au fost transferate la Spitalul Bwera, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției naționale, Fred Enanga.

Soldații sunt pe urmele suspecților

Soldații îi urmăresc pe insurgenții ADF spre parcul național Virunga din RDC - cel mai vechi și mai mare parc național din Africa, care găzduiește specii rare, inclusiv gorile de munte.

Milițiile, inclusiv ADF, folosesc, de asemenea, această întindere vastă, care se învecinează cu Uganda și Rwanda, ca ascunzătoare.

"Forțele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiți și pentru a distruge acest grup", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al apărării, Felix Kulayigye.

Armata ugandeză a desfășurat, de asemenea, elicoptere pentru a ajuta la urmărirea grupului de rebeli pe un teren muntos.

Uganda și RDC au desfășurat operațiuni militare comune în estul RD Congo pentru a preveni atacurile ADF.

Forțele de securitate dețineau informații potrivit cărora rebelii se aflau în zona de frontieră de pe partea RDC de cel puțin două zile înainte de atacul de vineri seară, a declarat generalul-maior Olum. Episodul mortal urmează atacului de săptămâna trecută comis de presupuși luptători ADF într-un sat din RDC, în apropiere de granița cu Uganda. Peste 100 de săteni au fugit în Uganda, dar s-au întors între timp.

Atacul asupra școlii, situată la mai puțin de doi kilometri de granița cu RDC, este primul atac de acest fel asupra unei școli ugandeze din ultimii 25 de ani. În iunie 1998, 80 de elevi au fost arși de vii în dormitoarele lor într-un atac al ADF asupra Institutului Tehnic Kichwamba, în apropiere de granița cu RDC. Mai mult de 100 de studenți au fost răpiți.

ADF a fost creată în estul Ugandei în anii 1990 și a luat armele împotriva președintelui în funcție de mult timp, Yoweri Museveni, acuzând persecuția guvernului împotriva musulmanilor. Musulmanii reprezintă aproape 14% din populația ugandeză, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului, deși Consiliul Suprem al Musulmanilor din Uganda estimează că această cifră este mai apropiată de 35%.

Unii membri ai comunității musulmane ugandeze spun că sunt discriminați în viața publică, inclusiv în educație și la locul de muncă.După înfrângerea de către armata ugandeză în 2001, ADF s-a mutat în provincia Kivu de Nord din RDC.

Principalul fondator al grupării, Jamil Makulu, a fost arestat în Tanzania în 2015 și se află în detenție într-o închisoare ugandeză.Rebelii ADF au operat din interiorul RDC în ultimele două decenii.

Succesorul lui Makulu, Musa Seka Baluku, ar fi jurat pentru prima dată credință grupării Stat Islamic în 2016, dar abia în aprilie 2019 SI a recunoscut pentru prima dată activitatea sa în zonă.

Statul Islamic ca grup a fost în mare parte învins, deși există un număr semnificativ de grupuri militante afiliate la SI în Orientul Mijlociu și în Africa.

După ani de zile în care nu a operat în mod deschis în Uganda, ADF a fost acuzată de o serie de atacuri la sfârșitul anului 2021, inclusiv de atentate sinucigașe cu bombă în capitala ugandeză Kampala.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.