Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foto - O sculptură veche de 5.000 de ani, descoperită în Anglia

g4media.ro
arheologi

Arheologii au descoperit în Anglia o sculptură veche de 5.000 de ani, care reprezintă cea mai importantă descoperire preistorică realizată în această ţară în ultimul secol, au anunţat joi reprezentanţii British Museum, citaţi de AFP.

Acel tambur de cretă, care în pofida denumirii sale nu are o vocaţie muzicală, datează din epoca Stonehenge şi va fi prezentat într-o expoziţie dedicată celebrului sit neolitic, ce va fi vernisată pe 17 februarie la British Museum din Londra, potrivit Agerpres.

"Este cu adevărat o descoperire remarcabilă, este cea mai importantă piesă de artă preistorică descoperită în Marea Britanie în ultimii 100 de ani", a declarat Neil Wilkin, comisarul expoziţiei.

Potrivit muzeului britanic, acel tambur este "unul dintre obiectele decorate în maniera cea mai elaborată din acea perioadă şi care au fost găsite în Marea Britanie sau Irlanda". Stilul său evocă mai ales obiectele din complexul Stonehenge.

Cilindrul decorat a fost găsit în mormântul în care au fost înhumaţi trei copii, ale căror mâini se ating. El era plasat deasupra capului celui mai mare dintre copii, alături de o minge de cretă şi de un ac fin realizat dintr-un os polizat.

Descoperirea a fost făcută la o distanţă de circa 384 de kilometri de Stonehenge, în proximitatea satului Burton Agnes din nordul Angliei.

O minge de cretă şi ace comparabile au fost găsite la Stonehenge şi în jurul sitului neolitic, ceea ce sugerează că populaţiile din Marea Britanie şi Irlanda împărtăşeau "stiluri artistice, probabil şi credinţe, la distanţe remarcabile", au subliniat specialiştii de la British Museum.

Colecţia muzeului londonez cuprinde deja trei obiecte similare descoperite în 1889 în mormântul unui copil la aproximativ 24 de kilometri de situl în care a fost făcută descoperirea recentă. Cele trei artefacte găsite în 1889, cunoscute sub numele "Tobele din Folkton", figurează printre "cele mai celebre şi mai enigmatice obiecte străvechi găsite vreodată în urma săpăturilor arheologice din Marea Britanie", potrivit British Museum.

Ele au fost create în aceeaşi perioadă în care s-a desfăşurat prima fază de construcţie a monumentului Stonehenge, între anii 3005 î.e.n. şi 2890 î.e.n.

Chalk drum with bone and ball

Sursă foto: British Museum

Motif

Sursă foto: British Museum

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.