Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Pilaf cu șobolani, servit la cantina școlii: Elevii sunt mințiți că preparatul conține carne de rață

Financiarpress
Cantina elevi

Un adolescent care a observat ceva neobișnuit în mâncarea servită în cantina liceului a aflat ulterior, în urma unor inspecții efectuate de autorități, conținutul surprinzător din farfuria sa, iar concluzia l-a șocat.

Această poveste care a durat deja trei săptămâni a stârnit un puternic val de indignare în provincia Jiangxi, situată în sudul Chinei, unde incidentul a avut loc, dar și în întreaga țară.

Elevul comandase un fel de mâncare cu carne de rață, dar a găsit ceva ciudat, care s-a dovedit a fi capul unui șobolan. Oamenii sunt scandalizați, iar incidentul a stârnit o întreagă dezbatere despre siguranța alimentară în China, dar și despre neîncrederea în guvernele locale chineze, relatează CNN.

Toată povestea a început pe 1 iunie, când un elev de la Colegiul Politehnic de Industrie Jiangxi, din provincia Jiangxi, a descoperit ceva ciudat în felul său de mâncare la cantina școlii. Într-un videoclip pe care l-a postat pe rețelele sociale chineze, elevul a luat cu bețișoarele obiectul bizar, cu păr, și s-a plâns angajaților cantinei că a găsit un cap de șobolan. „Aceasta este carne de rață”, i-a răspuns o angajată. „Ăștia nu sunt dinții de șobolan?”, o întreabă elevul, care îi întoarce ingredientul misterior pentru a-i arăta bucățile mici și albe și ceva ce seamănă cu un nas. „Aceasta este carne de rață, carne de rață. Cum ar putea să existe dinți în carnea de rață?”, insistă femeia.

content-image

Videoclipul a devenit viral și a făcut furori în China, unde siguranța alimentară este unul din motivele de îngrijorare principale, după scandaluri care au implicat lapte praf pentru copii contaminat și ulei reciclat contaminat. După aceste scandaluri, autoritățile chineze au înăsprit reglementările și au intensificat controalele, dar scandalurile privind siguranța alimentară, inclusiv în cantinele studențești și pentru elevi, au continuat să facă vâlvă și chiar să stârnească proteste publice.

După cel mai recent incident, videoclipul a stârnit dezbateri aprinse online. Odată ce presiunea publică a crescut, colegiul a emis o declarație, pe 3 iunie, în care susținea că obiectul prezentat în videoclip nu este cap de șobolan, ci o bucată de gât de rață - delicatesă foarte populară în China.

„Investigația noastră a stabilit că videoclipul a fost într-adevăr filmat la cantina școlii noastre, dar conținutul nu se potrivește cu realitatea”, se spune în comunicat. Conducerea mai spune că elevul în cauză i-a invitat și pe colegii de clasă să se uite la ingredientul respectiv și toți au spus că era gât de rață. Autoritățile locale de resort au trimis la școală o echipă să investigheze cazul. În aceeași zi, un oficial de la biroul de supraveghere a pieței a apărut la posturile locale de radio și televiziune și a spus că inspectorii au „comparat în mod repetat obiectul și au confirmat că este într-adevăr o bucată de gât de rață”. Elevul a revenit online cu un al doilea clip. „Am aflat că nu este un cap de șobolan, ci un gât de rață”, a spus el.

Însă controalele autorităților locale și „clarificarea” elevului nu au reușit să convingă publicul. În schimb, au alimentat și mai tare furia online, utilizatorii acuzând școala și oficialii locali că mint și pun presiune pe elev. În aceste condiții, guvernul regional din Jiangxi a anunțat pe 10 iunie că a lansat o anchetă în care a implicat mai multe structuri. O săptămână mai târziu, echipa de investigație a concluzionat că obiectul străin nu era o bucată de gât de rață și că autoritățile locale au ajuns la o „concluzie greșită” pentru că nu au investigat corespunzător cazul.

Experții care au examinat imaginile, pentru că ingredientul nu mai exista întrucât a fost aruncat de angajatele cantinei, au stabilit că ceea ce a găsit elevul în mâncare era capul unei rozătoare, a transmis echipa de control. Autorizația cantinei a fost retrasă, iar compania care o administrează a primit sancțiunea maximă. Administrația colegiului și organele locale de control vor fi, de asemenea, sancționate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.