Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Sute de copii şi adulţi s-au (re)întâlnit, la Miercurea-Ciuc, cu lumea satului

Sute de copii şi adulţi au trăit, sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, bucuria întâlnirii sau reîntâlnirii cu lumea satului, în cadrul unei acţiuni care a devenit tradiţională şi care este foarte iubită în zonă.

Evenimentul intitulat "Satul în oraş" este organizat de Asociaţia Tinerilor Fermieri din judeţul Harghita şi, timp de două zile, se desfăşoară pe un teren situat aproape de centrul municipiului Miercurea-Ciuc, acolo unde au fost aduse diverse animale, pe care copiii au prilejul să le mângâie sau chiar să le hrănească, scrie agerpres.ro.

 

 

Participanţii au putut să admire un bivol, dar şi oi, capre, măgari, cai, ponei, găini, gâşte, curci sau iepuri.

Profitând de vremea foarte frumoasă, locul a fost luat cu asalt de numeroşi participanţi, cu precădere copii însoţiţi de părinţi sau bunici.

"E superb, ca în fiecare an. Am o fetiţă de doi ani şi jumătate şi acum poate să observe animalele, să vadă jocurile, degustăm produsele tradiţionale, încercăm totul. Este super educativ, după părerea mea. De exemplu, bivol nu a văzut niciodată în viaţa ei, ponei nu a văzut, sunt multe chestii noi şi pot învăţa şi copiii şi părinţii", a spus un tânăr din Miercurea-Ciuc.

La rândul său, un alt bărbat, venit cu fetiţa, consideră că evenimentul este folositor şi distractiv pentru copii, iar părinţilor care au crescut la ţară le reaminteşte de perioada copilăriei.

 

 

"E foarte folositor şi e foarte bine, mai ales pentru copii. Îmi amintesc cum era în copilărie, când eram şi noi la ţară, cu animale, cred că toţi avem din copilărie astfel de amintiri", a arătat bărbatul.

O femeie a venit cu nepoţica, pe care nu a scăpat-o din ochi, şi ne-a mărturisit că în fiecare an vine la "satul din oraş" atât pentru că totul este foarte bine gândit, astfel încât copiii să nu se plictisească, dar şi pentru că îşi aduce aminte de viaţa de la ţară.

Copiii au putut să participe la diferite jocuri, toate având legătură cu lumea satului: de la mersul pe picioroange, până la descoperirea urmelor unor animale sau jucatul în căpiţa cu fân. De asemenea, un succes foarte mare l-au avut toboganele, pentru că nisipul unde "aterizau", de obicei, cei mici a fost înlocuit cu porumb sau grâu.

 

 

De asemenea, la faţa locului au putut fi admirate mai multe utilaje agricole, spre încântarea multora dintre participanţi, care erau curioşi să vadă cum funcţionează acestea.

Când au obosit, copii, părinţi şi bunici au avut posibilitatea să se retragă la umbra unui... balot de paie sau să mănânce cartofi fierţi ori mămăligă cu brânză.

 

 

Bucatele au fost pregătite de gospodinele din satele din jurul municipiului Miercurea-Ciuc, care au spus că au venit la eveniment să le arate orăşenilor "cum se mănâncă bio".

La faţa locului, un bărbat din localitatea Ciceu a pregătit şi un ceaun cu 150 de porţii de gulaş de fasole, care a respectat reţeta tradiţională a zonei, din care nu au lipsit ciolanul afumat, carnea de porc, chimionul şi boiaua de ardei.

El a dezvăluit, totuşi, că găteşte doar din pasiune şi că cea mai bună mâncare "este cea pregătită de mama".

Porţiile de mâncare au putut fi cumpărate cu "valută sătească", pe care participanţii au achiziţionat-o la un preţ convenabil.

Cei care au venit la "satul" din centrul municipiului Miercurea-Ciuc au putut să viziteze şi un târg de produse meşteşugăreşti, dar au putut cumpăra şi pâine de casă sau alte produse tradiţionale.

Organizatorii au punctat faptul că evenimentul are rolul de "a uni oamenii de la ţară cu cei de la oraş" şi de a arăta realitatea din lumea satului.

"Aici vin oamenii de la ţară, care îşi prezintă produsele, nu într-un mod neapărat sută la sută tradiţional. (...) Noi vrem să prezentăm realitatea de la sat, aşa cum este satul de astăzi. Cu bivoli, dar şi cu tractoare în valoare de sute de mii de euro. Şi, în primul rând, vrem să aducem mai aproape omul de la oraş cu omul de la ţară şi invers. Este un eveniment în primul rând pentru copii, majoritatea musafirilor au vârsta cuprinsă între trei ani şi zece ani. Sunt foarte mulţi copii care, chiar dacă au bunici la ţară, ei merg la ţară o dată pe an sau de două-trei ori pe an, dar sunt şi părinţii care provin de la ţară şi aici îi apucă nostalgia, mănâncă şi cartofi fierţi, se joacă cu copiii într-un sac mare de grâu sau de porumb. Eu nu provin de la ţară, dar lucrez în agricultură şi de asta înţeleg tot fenomenul acesta", a declarat Andras Haschi, reprezentant al Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Harghita.

Printre participanţi l-am întâlnit şi pe Nae Roman, lector la Facultatea de Geografie a Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi, care de cinci ani "face naveta" la Miercurea-Ciuc, unde se află soţia sa, şi care ne-a mărturisit că îi "place la nebunie locul", în care spune că merită să trăieşti.

 

 

Despre evenimentul din centrul municipiului afirmă că aduce oamenii mai aproape de pământ, cu precădere copiii, care sunt atraşi acum mai mult de lumea virtuală.

"Sunt moldovean din import, de cinci ani de zile la Miercurea-Ciuc, este un loc care îmi place, oamenii merg la suflet şi chiar mi-e drag şi locul, îmi sunt dragi şi oamenii şi mi-e drag şi ce văd în jur: gospodari, verdeaţă, linişte, chiar foarte multă linişte pentru mine, pentru că nu ştiu nici ungureşte, toată lumea zâmbeşte, e un loc în care merită să trăieşti. Aici (la Satul în oraş - n.r.), îmi e drag că îi aduceţi pe oameni mai aproape de pământ. Aici, în zona Ciucului, probabil că ei ştiu foarte bine despre ce este vorba, dar copiii care în ziua de astăzi trăiesc în 2D, într-un amărât de ecran, toată ziua pe TikTok, Instagram, Facebook şi alte prostii, e bine să îi conectaţi un pic la natură. Şi mai ales, foarte important, conectaţi-i la natură în aşa fel încât să nu o distrugă. Pentru că ceea ce m-a durut foarte mult la Miercurea-Ciuc sunt cei care fac off-road, care rup fâneţele, rup pădurea, şi câinii vagabonzi pe care i-am văzut în jurul Şumuleului. Deci, asta este, într-adevăr, o mare problemă, în rest, jos pălăria!", a conchis Nae Roman.

Sutele de persoane, copii şi adulţi, care au vizitat sâmbătă "Satul din oraş", au plecat acasă cu bucuria descoperirii unei lumi neştiute sau cu nostalgia regăsirii universului în care au trăit bunicii lor şi în care îşi petreceau vacanţele, în copilărie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.