DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Franța se luptă cu Amazon pentru a-și proteja librăriile de gigantul american

Timp Liber Acasa.ro
librarie

Librăria independentă deţinută de Sophie Fornairon în centrul Parisului a reuşit să supravieţuiască ofensivei Amazon graţie unei legi franceze care împiedică oferirea de reduceri de preţuri la livrarea de noi cărţi, dar cu toate acestea ea spune că abilitatea gigantului american de a oferi tarife mai mici la livrări reprezintă o problemă pentru micii librari, transmite Reuters, citat de agerpres.

Acum, Sophie Fornairon speră că o nouă lege avută în vedere de autorităţile de la Paris, care va stabili un preţ minim la livrarea de cărţi, va echilibra şansele în lupta dintre librăriile de vecinătate şi gigantul comerţului electronic Amazon.

"Este doar o revenire la un mediu concurenţial egal. Nu suntem în pericol de a închide librăria în curând, dar lupta cu Amazon este una constantă", spune Sophie Fornairon, proprietara librăriei Canal Bookstore din centrul Parisului.

În replică, Amazon spune că noua lege, adoptată de Parlamentul francez, dar care nu a intrat în vigoare, îi va penaliza pe cei din zonele rurale care nu pot vizita cu uşurinţă o librărie şi se bazează pe livrări. "Impunerea unui cost minim pentru livrarea de cărţi va afecta puterea de cumpărare a consumatorilor", susţine Amazon.

În ţara lui Victor Hugo şi Simone de Beauvoir, unde micile librării de proximitate sunt foarte preţuite, fiind considerate chiar "afaceri esenţiale" cu prilejul carantinelor de anul trecut, aceasta este ultima măsură adoptată de autorităţile statului pentru a încerca să protejeze cultura naţională de avansul marilor firme de tehnologie.

Peste 20% din cele 435 milioane de cărţi vândute în Franţa în anul 2019 au fost cumpărate online, iar cota de piaţă a celor aproximativ 3.300 de librării independente din Franţa s-a redus treptat din cauza concurenţei marilor retaileri online precum Amazon, Fnac şi Leclerc.

Sprijinul venit din partea preşedintelui Emmanuel Macron a ajutat la trecerea prin Parlament a legii, care nu menţionează în mod expres Amazon. În plus, nu a fost încă stabilit care va fi costul minim pentru livrarea de cărţi, acesta urmând să fie negociat cu organismele de reglementare.

Legislaţia franceză interzice deja livrarea gratuită de cărţi, dar Amazon a reuşit să ocolească legea prin perceperea unui tarif de un eurocent. În mod normal, librăriile de proximitate percep un tarif de 5-7 eurocenţi pentru livrarea unei cărţi.

Această strategie de preţ a celor de la Amazon a provocat o creştere a cotei de piaţă în favoarea unui singur operator, susţine Ministerul francez al Culturii.

"Această lege este necesară pentru a reglementa o competiţie distorsionată pe piaţa vânzărilor online de cărţi şi a evita un inevitabil monopol care ar apărea dacă status quo-ul ar persista", spune Ministerul francez al Culturii.

Întrebat când anume ar urma să intre în vigoare noua legislaţie, Ministerul francez al Culturii a refuzat să ofere o dată concretă, spunând că deocamdată este prea devreme să spună.

Pentru Sophie Fornairon, faptul că numeroşi turişti americani trec pragul librăriei sale este o dovadă că legislaţia franceză a reuşit să protejeze magazinele similare celui pe care el îl deţine.

"Turiştii americani îmi spun: 'Nici nu ştiam că mai există librării independente'", afirmă Sophie Fornairon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.