Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și UE vor independență, dar rămân aliați puternici ai SUA, spune un ministru francez

Motion Array
Franta steag

Franţa şi Uniunea Europeană vor să aibă o linie politică independentă de Statele Unite şi de China, dar vor rămâne aliaţi "puternici" ai Washingtonului, afirmă ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, pe fondul criticilor referitoare la abordarea preşedintelui Emmanuel Macron, informează Mediafax.

"Noi vrem ca Europa să fie suverană. În problemele geopolitice, în problemele industriale şi tehnologice, vrem ca Europa să fie mai independentă. Acest lucru a fost esenţa politicii franceze de mai mult de şase ani", a afirmat Bruno Le Maire, potrivit agenţiei Reuters, cu ocazia reuniunilor Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Bruno Le Maire a precizat că preşedintele Emmanuel Macron a discutat cu omologul său din SUA, Joseph Biden, înaintea vizitei de stat în China, subliniind că Parisul, Washingtonul şi Uniunea Europeană au o "abordare coordonată" în relaţia cu Beijingul.

"Vrem să avem interacţiuni cu Administraţia Chinei, întrucât credem că aceasta este cea mai bună modalitate de a obţine anumite rezultate concrete", a argumentat Bruno Le Maire, subliniind că Franţa şi Uniunea Europeană rămân "aliaţi puternici şi de încredere ai Statelor Unite ale Americii".

"Cerem Chinei să reducă" activităţile militare în apropierea Taiwanului, a insistat Bruno Le Maire.

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat în cursa electorală din 2024, a criticat marţi atitudinea preşedintelui Franţei. "Este o lume nebună, iar Statele Unite nu au nimic de spus", a afirmat Donald Trump într-un interviu acordat Fox News, acuzându-l pe preşedintele Macron că încearcă să intre în graţiile Chinei.

Emmanuel Macron a reiterat, miercuri, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal", pe fondul polemicilor generate de afirmaţii referitoare la statutul Taiwanului.

"A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri. Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul olandez Amsterdam.

Context

Preşedintele Franţei declarase anterior, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", afirmase Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico. Emmanuel Macron a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".

Preşedintele Republicii îşi asumă în totalitate afirmaţiile", a declarat miercuri un oficial de la Paris, sub protecţia anonimatului.

În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene. "Trebuie să ne configurăm direcţia prin alegerea interlocutorilor. Trebuie să încercăm să fim mai degrabă decidenţi, decât să ni se impună reguli". În cursul pandemiei, "am înţeles că eram dependenţi de un număr mare de medicamente şi de numeroase alte lucruri. Trebuie să reducem această dependenţă, pentru a ne consolida identitatea şi suveranitatea", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Institutul Nexus din Haga.

Macron a cerut acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington. "Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele. În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni", a insistat Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.