Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafa anului? Acuzații GRAVE împotriva CNCAV: sindicaliștii îi acuză de DEZINFORMARE

Inquam Photos / Octav Ganea
decontaminare Salvare medici ambulanta

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a publicat informaţii incorecte cu privire la impactul vaccinării asupra angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, susţine Federaţia ''Solidaritatea Sanitară'' din România (FSSR), informează Agerpres.

"Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' solicită în mod public Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi preşedintelui României clarificarea informaţiilor incorecte publicate de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) în data de 16.02.2021 privind impactul vaccinării anti-COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială. Totodată, solicităm public instituţiilor abilitate ale statului să se sesizeze şi să verifice situaţia din perspectiva unei posibile dezinformări publice intenţionate. Considerăm că o campanie de vaccinarea onestă trebuie să aibă la bază informaţii corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică. Indicăm în continuare principalele dovezi ale dezinformării publice, făcând trimitere la afirmaţiile publice ale reprezentanţilor CNCAV", se arată în comunicat.

Organizaţia sindicală reproduce două afirmaţii făcute de reprezentanţii CNCAV, despre care susţine că sunt incorecte, prima dintre acestea fiind: "După vaccinarea împotriva Covid-19, infecţia cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical".

"Corelaţia nu înseamnă cauzalitate. Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu 'peste 87,7% a infecţiei cu SARS-CoV-2' (vom vedea ulterior că nici această afirmaţie nu este justificată sub această formă) atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluţia firească a pandemiei (scăderea generală a numărului de cetăţeni infectaţi) şi evoluţia testării (riscul de a descoperi mai puţini lucrători infectaţi deoarece se testează mai puţin sau scăderea dorinţei de testare a lucrătorilor vaccinaţi). Suplimentar, pentru a putea lua în discuţie o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi scăderea infecţiei trebuie desfăşurat un studiu care să analizeze evoluţia infecţiei la un lot egal de persoane vaccinate şi persoane nevaccinate (precum cel desfăşurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecţi 300.000 cetăţeni vaccinaţi şi tot atâţia cetăţeni nevaccinaţi). În discuţie este cel mult o ipoteză ştiinţifică (şi o dorinţă colectivă, inclusiv a noastră), nu o informaţie bazată pe date ştiinţifice", explică sindicaliştii.

În continuare, FSSR argumentează că existenţa corelaţiei trebuie demonstrată, că până la ora actuală nu există dovezi ştiinţifice privind protecţia oferită de vaccinurile anti-Covid împotriva infectării cu SARS-CoV-2, dar şi că "dacă vaccinul ar proteja împotriva infectării atunci asta ar însemna că cei vaccinaţi nu mai trebuie să respecte măsurile de protecţie".

"În absenţa unor date relevante privind protecţia împotriva infectării (şi a calităţii de transmiţător al virusului) a celor vaccinaţi este necesar ca instituţiile statului să considere că nu există o asemenea protecţie. În caz contrar, există riscul ca ele să transmită un fals sentiment de siguranţă celor vaccinaţi, aceştia riscând să devină transmiţători ai virusului", conform FSSR.

În continuare, organizaţia sindicală reproduce cea de-a doua afirmaţie a reprezentanţilor CNCAV pe care o consideră incorectă: "Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89,96% dintre acestea (98,84% cu o doză)."

"Solidaritatea Sanitară" comentează astfel poziţia CNCAV: "Datele privind numărul de lucrători din sectoarele sănătate şi asistenţă socială publicate sunt eronate. Lotul lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială avut în vedere de reprezentanţii CNCAV este de 'aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I'. Însă, conform datelor INS (valabile pentru anul 2019) sectorul sanitar şi sectorul asistenţă socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de 'aproximativ 250.000 persoane eligibile' comunicat de oficialităţi pentru acelaşi sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători (excluderea de la numărătoare ar putea avea legătură, spre exemplu, cu refuzul vaccinării într-un număr mare de cazuri). Pentru o corectă informare publică ar trebui să ştim care este evoluţia infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate şi sectorul asistenţă socială care nu au fost incluşi în categoria lucrătorilor esenţiali. Nu putem exclude riscul unei 'selecţii statistice' preferenţiale a lucrătorilor vaccinaţi din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reuşită".

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

De asemenea, organizaţia sindicală apreciază că informaţiile CNCAV nu corespund cu informaţiile publice privind nivelul ezitării vaccinale pentru aceste categorii de personal.

"Informaţiile publice oferite de reprezentanţii CNCAV nu coincid cu cele colectate public de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială 'Solidaritatea' (CCDSS) pe Platforma de monitorizare a impactului Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Conform acestor date, din cei 40.627 lucrători pentru care avem informări oficiale din partea unităţilor sanitare privind statusul vaccinal, doar 18.555 au fost vaccinaţi (adică 45,67%). Datele privind numărul de lucrători din sănătate vaccinaţi existente pe Platforma de monitorizare a impactului Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate au fost preluate de la un număr de 106 unităţi publice care au transmis informaţiile în mod oficial până acum, ele reprezentând aproximativ 20,314% lucrătorilor din totalul angajaţilor din sector public sănătate. Solicitarea informaţiilor a fost transmisă tuturor unităţilor sanitare, acestea fiind rezultatele primite până în acest moment. Platforma indică atât fiecare unitară care a transmis informaţiile şi procentul lucrătorilor vaccinaţi din acea unitate cât şi distribuţia vaccinării pe categorii de personal. Dacă sunt vaccinaţi doar circa 50% dintre lucrători atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului", potrivit FSSR.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii notează că datele privind evoluţia numărului de lucrători infectaţi sunt incerte.

"Incapacitatea iniţială a instituţiilor statului de a monitoriza infectarea lucrătorilor din sănătate cu virusul SARS-CoV-2 este de notorietate, ea determinându-ne să construim Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate. Absenţa unei baze de date publice în acest domeniu, creată de instituţiile statului cu proceduri clare şi transparente de colectare şi prelucrare a datelor, aşezate pe baze ştiinţifice, justifică în continuare neîncrederea în toate informaţiile publice oficiale pe această temă. Conform regulilor aplicabile comunicării de informaţii ştiinţifice, reprezentanţii CNCAV au obligaţia să indice sursa informaţiilor privind evoluţia numărului de lucrători infectaţi, fiecare dintre cei interesaţi putând verifica aceste informaţii. Deocamdată singura sursă publică de informaţii publice este https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/", se precizează în comunicatul "Solidaritatea Sanitară".

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Federaţia atrage atenţia că CNCAV comite o dezinformare publică, riscând să alimenteze curentul anti-vaccin.

"Constatăm că obligaţia de informare publică a reprezentanţilor CNCAV s-a transformat din neştiinţă sau rea voinţă într-o dezinformare publică. Dacă este o acţiune intenţionată, atunci legea prevede sancţiuni pe care alte instituţii ale statului trebuie să le aplice. Atragem atenţia că dezinformările publice efectuate de instituţii ale statului erodează încrederea populaţiei, crescând ezitarea vaccinală. Astfel de dezinformări riscă să întreţină curentul antivaccin", conchide Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.