Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gala Basescu. Cum va incerca fostul presedinte sa acopere procesul Elenei Udrea

In urma cu o saptamana Traian Basescu revenea in viata de partid cu PR atent pregatit: “Sunt nevoit”, ofta el atunci, pentru a-si explica gestul prin care contrazicea, din nou, un angajament ferm. Care erau “nevoile” atat de presante era greu de ghicit – Romania e departe de a traversa una din crizele din mandatul Basescu.

Ieri, la procesul “Gala Bute”, patru dintre inculpati si-au recunoscut faptele, parand sa duca dosarul intr-o directie previzibila: o condamnare severa si rapida pentru Elena Udrea. Si, brusc, “nevoile” care l-au reactivat politic pe Basescu au devenit evidente. Daca pana in acest moment fostul presedinte isi putea apara pupila folosind un discurs cumva tolerabil privind excesele procurorilor (desi in raspar cu ceea ce a spus si a facut in zece ani de mandat) o condamnare a Elenei Udrea il lasa pe Basescu fara munitie; oricat de “adaptabil” politic ar fi, e greu de crezut ca noul membru PMP poate pune tunurile si pe judecatori – adica pe sistemul de justitie in ansamblu. Condamnarea fostei sale colaboratoare, prezidentiabilei asumate public de el, omului pentru a carui cinste garanta inseamna pentru Basescu un esec absolut si un final de decenta politica.

Se explica astfel, retroactiv, nu doar carnetul de partid PMP pentru fostul presedinte care jura ca se va intoarce pe mare sau va cultiva rapita la Nana, ci si incalzirea abuziva de catre el, in ultimele luni, a unor teme care in mod normal nu sunt relevante pentru Romania. Deloc intamplator, in paralel cu infrangerile din procesul “Gala Bute”, Traian Basescu e emis, din senin, la spartul targului, urmatorul mesaj: ”Domnule Iohannis, domnule Ponta. Vă cer public să anunţaţi că România nu primeşte niciun refugiat, niciun migrant pe criteriul cotelor. Asta dacă aveţi o minimă demnitate şi respect pentru interesele României.”.

De unde pana unde? Subiectul era transat – devenise limpede pentru toata lumea ca sirienii nu se inghesuie nicicum in Romania, ca nu ne aflam in fata niciunui val si niciunui pericol; Uniunea Europeana ii explicase clar presedintelui Iohannis, dupa opozitia sa moderata, ca e o decizie pe care nu o putem contesta fara riscuri majore pentru tara; sondajele de opinie dovedisera ca romanii sunt mai degraba toleranti fata de subiect, intelegand conditia dramatica si provizorie a unui exilat. Si, pe nepusa masa, Basescu cere sec si imperativ sa ne luam la tranta cu Europa pe o tema minora pentru Romania – atata timp cat nu este deturnata politic in mod necinstit.

Intelegem astfel, rapid, pe scurt, ce face de fapt Traian Basescu la PMP: va incerca sa acopere prin comunicare toate pagubele de imagine care urmeaza in procesul “Gala Bute”; cauta sa se repozitioneze urgent ca politician intr-un moment in care omul sau de baza face pasi tot mai hotarati spre un deznodamant nefericit; incearca si el, in asteptarea unui verdict, sa-si deseneze un portret de eventuala victima politica a sistemului, asa cum au facut-o toti adversarii sai in perioada cand a fost presedinte.

Problema e ca, pentru a atinge acest obiectiv, Traian Basescu va tinti numai teme tari, cu potential radical. Va dezlantui un haos politic si mediatic care ne va rupe total de o agenda asezata si rationala. Va genera una din acele presiuni publice irespirabile cu care impresura societatea in ultimii sai ani de mandat. Ori din asta Romania are numai de pierdut. Si, la drept vorbind, Rusia numai de castigat.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.