Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom se leapădă de Republica Moldova: A refuzat să participe la o licitație în cadrul proiectului BERD

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Gazprom nu a participat la licitația pentru livrarea de gaze către Republica Moldova, pentru care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) alocă un împrumut de 300 de milioane de euro, a declarat, marți, corespondentului TASS, o sursă din Guvernul Republicii Moldova. "Gazprom nu a participat la licitație", a declarat Alina Merlici, consilierul vicepremierului și ministrul moldovean al infrastructurii republicii, Andrei Spînu, potrivit rador.ro.

Luni, Spînu a declarat, într-un interviu pentru postul de televiziune Jurnal, că Energocom a selectat anterior șapte furnizori pentru a crea rezerve strategice de gaze naturale și diversificare. Conform unui acord încheiat între Guvernul Republicii Moldova și BERD, republica se poate folosi de acești bani într-o situație critică. Din suma totală, 200 de milioane de euro sunt alocate în cazul unei eventuale întreruperi a furnizării de gaze din Rusia, iar alte 100 de milioane de euro sunt alocate pentru crearea unei rezerve strategice de gaze, care va fi stocată în România sau Ucraina, care va permite evitarea creșterilor sezoniere de preț, se afirmă în acord.

Din cauza creșterii prețurilor la gaze, Republica Moldova s-a confruntat cu dificultăți în reglementările cu Gazprom. În ianuarie a fost introdusă starea de urgență în republică. Acesta a fost prelungită pe fondul situației din Ucraina și al neîndeplinirii de către Chișinău a obligațiilor contractuale față de Gazprom de a conveni asupra termenilor de rambursare a datoriilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.