Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gelu Diaconu intră la rupere: 'Nu am crezut vreodată că poate fi cu putință o asemenea manipulare într-un domeniu al cifrelor exacte'

Inquam Photos/Octav Ganea
Gelu Diaconu la DNA

Gelu Diaconu, fost șef ANAF, explică în termeni duri execuția bugetară pe luna ianuarie, acuzând Guvernul Cîțu că înregistrează anul acesta un record negativ istoric de 3,69 miliarde de lei, adică un deficit de 0,33% din PIB. „Nu am crezut vreodată că poate fi cu putință o asemenea manipulare într-un domeniu al cifrelor exacte”, opinează fostul șef ANAF, care prezintă „dezastrul colectării veniturilor bugetare”.

„Executia bugetara pe luna ianuarie pe intelesul tuturor (inclusiv al fanaticilor)
Nu am crezut vreodata ca poate fi cu putinta o asemenea manipulare intr-un domeniu al cifrelor exacte.
Dupa ce in luna ianuarie a anului trecut guvernul liberal inregistrase o premiera absoluta adica DEFICIT BUGETAR IN LUNA IANUARIE (0,04%), Coaliția Mediocrității inregistreaza anul acesta un record negativ istoric de 3,69 miliarde de lei adica un deficit de 0,33% din PIB. De 8 ori mai mare!!
Si aceasta in conditiile in care, neexistand un buget aprobat legal pe 2021, cheltuielile ordonatorilor de credite (altele decat salariile si asigurarile sociale) sunt limitate prin efectul legii sub nivelul executiei pe luna ianuarie a anului trecut.
Pe scurt despre dezastrul colectarii veniturilor bugetare:
-dinamica impozitului pe venit (+5,2%) si a contributiilor de asigurari (+3,7%) , RETINUTE LA SURSA SI VIRATE DE ANGAJATORI (deci fara a presupune un efort de administrare fiscala), este cu mult sub dinamica fondului de salarii (+6,7%). Diferenta o reprezinta o crestere puternica a arieratelor.
-tva-ul incasat este cu aproape 10% mai mic decat anul trecut ceea ce in termeni fiscali este o adevarata catastrofa
-asa zisa crestere a impozitului pe profit nu este altceva decat consecinta unor sume prelevate in plus din profitul BNR si -partial-al bancilor comerciale.
-veniturile din accize au crescut cu numai 1,9% (an/an) adica sub rata de crestere anualizata a inflatiei si in pofida devansarii calendarului de crestere a taxelor
-cresterea de 46,8% a veniturilor nefiscale (in suma totala peste 3 miliarde de lei) este din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, deci nimic legat de vreo performanta in colectare
Incercand sa dreaga busuiocul, dezastrul bugetar este explicat public pe seama aceleasi gogomanii ....citez “a sumelor LASATE IN MEDIUL ECONOMIC PRIN RAMBURSARI DE TVA”!!
Sa ii mai explicam odata ratangiului de la examenul de treapta a 2 a de liceu cum sta treaba cu tva-ul.
Soldul negativ din decontul TVA rezultat ca diferenta dintre un tva deductibil mai mare decat tva colectat, este UN EXCEDENT DE TAXA, O CREANTA A AGENTULUI ECONOMIC FATA DE STAT care trebuie restituita intr-un termen rezonabil (orientativ/recomandabil) de 45 de zile.
Ori exista in stoc la ANAF mii de deconturi negative nerambursate insumand miliarde de lei inca din primavara anului trecut de pe vremea cand actualul prim ministru era ministru de finante.
Asta este cu adevarat o grea mostenire lasata actualului ministru de finante!
Caracterul de creanta a TVA de rambursat este prevazut ca atare in legislația statelor civilizate prin obligarea bonificarii de dobânda agenților economici pentru intarzierile suportate in rambursare. De altfel și in jurisprudența noastra exista numeroase exemple când statul roman a fost obligat la plata de dobânzi pentru întârzierea rambursării TVA .
Asadar rambursarea TVA nu este o pomana a lui Citu&co “lăsată” agenților economici ci o obligație legală. In fapt, prin întârzierea rambursării statul comite un abuz, contribuabilii “lăsând” la dispoziția statului sume imense care le aparțin de drept, și nu invers ...cum intoxica guvernanții opinia publica.
Asadar aceasta este situatia reala a finantelor publice iar aprobarea de ieri in Parlament “fara amendamente” a unui buget scriptic fara o executie corespunzatoare nu este decat o propaganda rasuflata care mai prinde doar la precupetele din piata Obor, multe dintre ele cu aceleasi dificultati la examenul de treapta a 2 a de liceu.
P.S. Le reamintesc criticilor de profesie ca la preluarea mandatului la ANAF eram in infringement cu CE pentru întârzieri medii de peste 270 de zile la rambursarea TVA . Cu un efort admirabil al tuturor celor implicați, la sfarsitul mandatului perioada medie de așteptare la rambursare ajunsese la 60 de zile.
PPS: Un mesaj special pentru fanaticii spălați pe creier, în caz că au ajuns cu cititul până aici și nu s-au apucat să insulte sau să comenteze pe lângă subiect: respirați și calmați-vă. Crizele de isterie pe care le faceți nu schimbă realitatea. Idolii voștri sunt hoți și/sau incompetenți, iar în timp ce vouă vă crește pulsul încercând să-i apărați, ei tot fură și tot mediocrii bolnavi de putere rămân. Pentru ei sunteți doar un mijloc de a pune mâna pe resurse și putere”, scrie Gelu Diaconu pe Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.