Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

General SRI: Serviciile secrete ruse încearcă să spioneze cibernetic structuri guvernamentale ale României

hacker

Anton Rog, general de brigadă al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi director al Centrului Naţional Cyberint, a declarat că principalele servicii ruse de spionaj, FSB, GRU și SVR încearcă să spioneze cibernetic „patru-cinci” structuri guvernamentale ale României. „Din punct de vedere cibernetic, au încercat și încearcă într-o formă continuă să fie prezente în unele structuri din Guvernul României, pentru a face spionaj cibernetic”, a explicat generalul SRI, într-un interviu pentru Digi24.

„Sunt atacuri de tipul Advanced Persistent Threat (amenințare persistentă avansată) care sunt realizate de grupări de criminalitate cibernetică, dovedite de noi sau de partenerii noștri cu care schimbăm informații că sunt afiliate în mod clar guvernului Rusiei, ca să dăm acest exemplu. Pot să vă spun că cel puțin patru, cinci infrastructuri din România au fost ținta acestor atacuri, una dintre ele fiind atacată chiar în prezent. Aceste sunt ținta a trei servicii de informații din Rusia, GRU, FSB și SVR. Aceste atacuri au scopul de a spiona cibernetic, trebuie să spunem acest lucru foarte clar. Scopul lor nu este să pună site-ul jos sau să întrerupă comunicația cu el. Mai mult, dacă ajung să pătrună în rețeau respectivă, optimizează site-ul pentru a funcționa mai bine astfel încât prezența lor să nu fie simțită, interesul lor este să fie cât mai mult timp prezenți, nu în site, dar în rețeaua respectivă, unde sunt și date cu valoare, chiar date cu valoare strategică și prin diverse metode extrem de sofisticate aceste date se fură, sunt duse la grupare, după care la guvernul Federației Ruse, care câștigă un avantaj strategic”, a declarat Anton Rog.

Șeful Cyberint afirmă că unele dintre aceste atacuri sunt descoperite ulterior, indiferent cât de bună ar fi securitatea cibernetică.

Întrebat despre motivele care ar sta în spatele acestor acțiuni de spionaj, directorul Cyberint a declarat că „rușii sunt interesați de aceste date, chiar dacă nu sunt clasificate, pentru că au o valoare, arată o intenție a României în cadrul UE, în cadrul NATO, în cadrul relațiilor cu partenerii sau în domeniul economic. Dacă un stat pune mâna pe astfel de informații și să le ducă în zona lui de analiză, poate să anticipeze anumite mișcări ale României și să pună piedici, ca să mă exprim plastic.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.