Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generația Facebook și dreapta

klaus-iohannis-facebook

Un solid mit politic susține că noua generație, generația Facebook, este de dreapta și existența ei aduce condamnarea la moartea a PSD. Adevărul, însă, este mult mai complicat.

Facebook-ul nu este de dreapta, ci este apolitic

Majoritatea tinerilor purtători de mesaj politic de pe Internet fac parte dintr-o categorie limitată și specifică: tineri profesioniști din mediul urban. Spun limitată, deoarece numărul de studenți rămâne relativ scăzut, iar calitatea unora (multora?) din instituțiile de învățământ este discutabilă.

Personal, am un cont de Facebook alternativ, populat cu oameni care nu au fost selectați pe baza interesului pentru politică. În acest cerc social alternativ, în ultimii ani, au pătruns numai trei teme cu oarecare relevanță politică. Acestea sunt violența contra femeilor (care, însă, nu este citită în cheie politică), turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014 și evenimentele de la Colectiv. În rest, liniște, poze din discotecă, selfie-uri cu partenerul/a și urări.

https://www.youtube.com/watch?v=D51_GQqVfSk

Unul dintre puținele clipuri cu conținut politic care circulă pe Facebook-ul celor dezinteresați de politică.

Practic, Facebook-ul pe care îl vedem noi este politic și de dreapta, dar Facebook-ul general este dominat de pisicuțe, cățeluși și inimioare.

Tineretul nu este de dreapta, ci predispus spre radicalizare

Lucrurile rămân la fel când și când ieșim din sfera online și intrăm IRL (în viața reală). În cvasi-totalitatea studiilor pe această temă tinerii nu sunt interesați de politică și/sau vot. Situația nu face decât să se înrăutățească dacă tinerii dezinteresați de politică se activează brusc și merg la vot.

La alegerile din 2012 una din puținele caracteristici specifice ale electoratului USL a fost vârsta ceva mai înaintată (nu este clar că USL însemna stânga, dar să ignorăm asta). În schimb, nu se poate spune că PDL a beneficiat integral de tinerii reticenți să se alăture USL. Democrat-liberalii au stat  mai puțin rău în votul tinerilor din zona urbană cu studii superioare (rămânând, chiar și aici, un partid minoritar). Dar tinerii cu studii reduse din zona rurală și pseudo-urbană care nu au votat USL au înclinat mai degrabă spre PPDD.

Dealtfel, relația dintre tinerețe și extremism/populism ne este cunoscută cel puțin din 2000, când alegătorii care votau pentru prima dată au avut o preferință mai accentuată către Corneliu-Vadim Tudor.

Acest lucru nu trebuie să ne mire. Tinerii fără experiență de vot și slab interesați de politică au, putem presupune, și o cultură politică extrem de slab dezvoltată. Colegii de generație care fac politică pe Facebook sunt măcar la curent cu știrile zilei. Părinții lor au avut șansa să se „vaccineze” votând cu Vadim sau Funar sau alți ciudați. Tinerii cei mai tineri și mai apolitici, însă, nu au nici una dintre aceste experiențe.

Dar, veți spune, cum explicăm turul doi din 2014? Acolo nu au fost numai tinerii frumoși și liberi ai marilor orașe, ci a fost o mișcare mai largă. La asta vă răspund că în 2014, după ce PPDD deja eșuase, nu mai exista nici un candidat suficient de ciudat și viabil care să aprindă imaginația tinerilor. Cu alte cuvinte o parte din succesul lui Iohannis și o parte din noblețea protestului se datorează șansei. Anume, șansei că nu a candidat un Mantzy.

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

„În primul rînd, mă enervează Andra, această ţigancă fudulă măritată cu Măruţă, acest oltean prost care lucrează la PRO TV, acest căcat de post care promovează non-valori şi babe violate.”

(din întelepciunea lui Manzty, un blogger celebru de existența căruia am aflat după incidentul din Colectiv).

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

Sâmburele de adevăr

După cum puteți observa, oricât relativizăm, tot rămâne un rest de afinitate între tineret și partidele de dreapta. Însă nici acest fapt nu trebuie să ne mire. În România valorile care pot fi asociate cu dreapta sunt o noutate încă nedigerată în societate. Dreapta, la noi, este reformistă. În schimb PSD, adică definiția stângii, este cea mai bună aproximare a unui partid conservator pe care o avem.

La noi, ca și la alții, tineretul este mai dispus la schimbare, mai ales când nu are mare lucru de pierdut. Astfel...

... tineretul votează (ceva mai) des cu dreapta, pentru că este mai progresist și deschis la schimbare, adică de stânga...

... cu excepția cazurilor în care devine extrem de deschis la schimbare, caz în care votează direct cu populiștii.

Aceste caracteristici se regăsesc și în alte segmente ale electoratului dreptei (ardeleni, diaspora). De aceea când populiștii prosperă, dreapta mainstream o duce rău și viceversa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.