Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geniul artistic al lui Leonardo da Vinci a fost o consecință a strabismului de care suferea, conform ultimelor studii

da vinci

Geniul artistic al creatorului renascentist italian Leonardo da Vinci ar fi fost o consecință a unei probleme oftalmologice de care suferea, strabismul, se arată într-un nou studiu, realizat de un specialist în neuroștiințe britanic, potrivit telegraph.co.uk preluat de mediafax

Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 - 2 mai 1519) s-a afirmat de-a lungul vieții în domenii multe și diverse, de la inventică, pictură, sculptură, arhitectură la știință, inginerie, literatură, anatomie etc.

Cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori din lume, Da Vinci a întruchipat idealul umanist renascentist.

Însă un nou studiu sugerează că geniul lui Leonardo da Vinci este și o consecință a unei tulburări de vedere de care suferea, exotropie intermitentă, cunoscută și ca strabism, respectiv modificarea axei de deviație a privirii spre exterior.

Autorul studiului, specialistul în neuroștiințe Christopher W Tyler, profesor la City University din Londra, a analizat două sculpturi, două picturi în ulei și două desene de Leonardo Da Vinci, acceptate la modul general de specialiștii în domeniu ca fiind autoportrete ale acestuia.

Studiul, publicat în JAMA Ophthalmology, sugerează că Da Vinci a avut o vedere monoculară bidimensională, o consecință a strabismului de care suferea. Se pare că această tulburare i-a permis lui Da Vinci să aibă capacitatea de a picta aspecte tridimensionale ale chipurilor și obiectelor la distanță.

Da Vinci nu ar fi un caz singular, și despre pictorul olandez Rembrandt van Rijn, pictorul francez Edgar Degas și cel spaniol Pablo Picasso se crede că sufereau de strabism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.