DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Genocidul armean: Parlamentul Belgiei adoptă o rezoluţie care va displăcea Ankarei şi Erevanului

armenia

Deputaţii belgieni au adoptat joi seară cu o largă majoritate o rezoluţie asupra genocidului armenilor de către otomani în timpul Primului Război Mondial, un document care lansează un apel al reconciliere, dar va displăcea Ankarei şi Erevanului, scrie AFP. 

Rezoluţia, votată de toţi deputaţii prezenţi, mai puţin opt abţineri, nu recunoaşte explicit caracterul de genocid al masacrului şi deportării armenilor în Imperiul Otoman care, potrivit Armeniei, au făcut peste 1,5 milioane de morţi. 

Dar, în expunerea de motive, ea face referire la o declaraţie de luna trecută a premierului liberal francofon Charles Michel. 

''Evenimentele tragice care au avut loc între 1915 şi 1917, şi pentru care ultimul guvern al Imperiului Otoman este responsabil, trebuie să fie calificate drept genocid, iar aceasta este poziţia guvernului belgian'', a declarat la acea dată şeful guvernului de la Bruxelles într-o şedinţă plenară a Camerei Deputaţilor. 

Aceste afirmaţii au fost imediat condamnate de Ministerul turc de Externe, care a atras atenţia că ''nu sunt nici acceptabile, nici scuzabile'. Ankara refuză termenul de genocid şi evocă un război civil, în care între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa. 

Luarea de poziţie a premierului angajează Belgia, iar rolul parlamentului "nu este de a arăta cu degetul" sau de "a stigmatiza", a explicat miercuri, în cursul dezbaterii, deputatul liberal Denis Ducarne. Fără a-i convinge însă pe cei opt deputaţi care s-au abţinut - toţi din partea opoziţiei de stânga, de centru sau ecologiste -, care ar fi preferat un text mai explicit. 

Rezoluţia cere prudent în primul rând guvernului belgian demersul de "a recunoaşte că Turcia actuală nu poate fi considerată vinovată pentru drama trăită de armenii din Imperiul Otoman". Ea nu vizează "nici poporul turc, nici pe turcii din Belgia", a insistat Denis Ducarne. Deputaţi belgieni de origine turcă, printre care socialistul Emir Kir, s-au ferit mult timp să folosească termenul de genocid. Presat de partidul său, Emir Kir a votat în cele din urmă rezoluţia. 

Textul solicită guvernului belgian "să încurajeze Turcia să profite de ocazia importantă oferită de comemorarea genocidului armean pentru a oferi noi eforturi cu scopul de a-şi înfrunta trecutul (...), pentru a recunoaşte genocidul armean şi a deschide astfel calea unei reconcilieri adevărate între popoarele turc şi armean". 

Un colectiv de tineri armeni din Belgia, citat de agenţia Belga, s-a arătat "profund" decepţionat, denunţând "un text ambiguu şi înţesat de amalgame".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.