Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba: Vrem să vedem un Buget european pe exerciţiul financiar următor care să înlesnească dezvoltarea digitală

stiripesurse.ro
George Ciamba

România şi-a făcut o prioritate din dezvoltarea noilor tehnologii şi vrea ca următorul Buget al UE să favorizeze dezvoltarea digitală, astfel încât Europa să recupereze în competiţia tehnologică cu SUA, a declarat marţi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la o conferinţă pe tema guvernanţei corporative, potrivit Agerpres.

"Revoluţia digitală a condus la o lume integrată la nivel global, care creează noi oportunităţi, mediul de afaceri are nevoie de noi aranjamente de guvernanţă corporativă fiabilă, peisajul economic global se transformă într-un ritm din ce în ce mai rapid. Acest lucru depinde de investiţia în noile tehnologii, iar România şi-a făcut o prioritate din dezvoltarea acestor capacităţi şi din creşterea capacităţii la nivel mondial. Totul se referă la o Europă digitală, vrem să vedem un Buget european pe exerciţiul financiar următor care să înlesnească această dezvoltare digitală, pentru ca Europa să recupereze în competiţia transatlantică în ceea ce priveşte tehnologia. Viitorul Europei nu poate fi construit fără o dezvoltare sustenabilă care îşi protejează statutul la nivel mondial", a afirmat ministrul pentru Afaceri Europene, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Conferinţei Europene pentru Guvernanţă Corporativă. 

George Ciamba a apreciat că guvernanţa corporativă susţine performanţa economică şi stabilitatea financiară internaţională. 

"Una din provocările principale cu care ne confruntăm astăzi este să obţinem dezvoltare durabilă, inteligentă în UE. Dezvoltarea durabilă e de mare importanţă pentru UE, iar guvernanţa corporativă şi publică sunt factori foarte importanţi pentru performanţa economică şi stabilitatea financiară internaţională. Să nu uităm că vorbim de reglementare, totodată, calitatea reglementării, iar ceea ce numim în Europa o mai bună reglementare este modul în care reacţionăm la acuzaţiile de supra-reglementare. Este unul din elementele pivotale pentru dezvoltarea companiilor, care le permite să creeze o fundaţie de încredere prin organismele de supraveghere şi reglementare", a declarat ministrul pentru Afaceri Europene. 

Acesta a amintit de faptul că reputaţia sistemului financiar a fost afectată de criza economică începută în 2008, moment care a stimulat şi atitudinea anti-globalizare.

Citește și: Rovana Plumb: 'Forţele de apărare române au devenit, în aceşti 15 ani, un element central al strategiei NATO'

"Să nu uităm că pe durata crizei financiare am văzut discuţii despre riscul reputaţional al Guvernelor şi în special al sistemului financiar. Aceste reputaţii ale organismelor financiare au fost atât de de afectate, încât tot ce s-a întâmplat după aceea, şi atitudinea anti-globalizare, au rădăcinile în acea perioadă şi în acele reacţii. Trebuie să depăşim această prăpastie de încredere din partea publicului. Guvernele trebuie să facă mai multe, actorii politici trebuie să recâştige încrederea publicului. Credem că dezvoltarea durabilă poate să ducă la o mai bună competitivitate, poate creşte ponderea de piaţă, să creeze valoare pentru soluţii în care toată lumea câştigă, faţă de o atitudine care este exclusiv concentrată pe obţinerea de profit. Avem provocări serioase la care trebuie să facă faţă nu numai din companiile, ci şi Guvernele", a precizat George Ciamba. 

Ministrul pentru Afaceri Europene a opinat că Guvernele şi instituţiile financiare trebuie crească cooperarea. 

"Trebuie să facem eforturi comune, firmele şi Guvernele, pentru a ajunge în momentul în care putem crea valoare, dar în acelaşi timp să nu ne distrugem mediul în care operăm. Nici guvernanţa corporativă, nici cea publică, nu operează într-un vid, trebuie să fie calibrate faţă de fondul schimbărilor sistemice. Un alt aspect, unde anume trebuie să intervină Guvernele şi instituţiile financiare, e în atenţia Uniunii Europene prin conceptul de piaţă unică. În lumina cataclismului financiar şi economic, perspectiva macroeconomică trebuie să fie mai bine urmărită, pentru a stimula un nou tip de dezvoltare. Trebuie să existe o relaţie mult mai bună de colaborare între instituţiile financiare şi Guverne", a afirmat George Ciamba. 

Acesta a adăugat că România, pe timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, e preocupată de minimalizarea riscurilor în ceea ce priveşte Uniunea Bancară. 

"Trebuie să actualizăm cadrele de reglementare şi să consolidăm rezistenţa economică, să creăm premizele pentru un mediu de afaceri mai orientat către mediu. Pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE ne preocupăm de minimizarea riscurilor în ceea ce priveşte Uniunea Bancară. Trebuie să concepem un set de reguli revizuite pentru un sistem bancar mai robust şi mai rezistent. Abordarea creditelor neperformante poate avea efecte asupra sistemului financiar şi trebuie minimizat riscul sistemic la nivelul UE. În ceea ce priveşte Uniunea Bursieră, sub Preşedinţia română a UE a Consiliului UE se desfăşoară negocieri foarte importante, trebuie mai bine gestionate şocurile, trebuie combătută spălarea de bani", a precizat ministrul pentru Afaceri Europene. 

Pe de altă parte, George Ciamba a apreciat că referendumul care a dus la Brexit a fost precedat de o campanie de dezinformare. 

"Să nu uităm că Brexit e un eveniment traumatic, lumea de după Brexit în cadrul UE şi în restul lumii, dar şi în Marea Britanie, va fi o lume care va avea nevoie de mult mai multă concentrare, de guvernanţă publică şi mai multă guvernanţă corporativă. Multe din lucrurile care s-au spus în campania dinaintea referendumului s-au bazat pe dezinformare şi să nu uităm că s-a vorbit foarte mult de cât de mulţi bani vor rămâne în Marea Britanie dacă aceasta părăseşte Uniunea. Cred că acest lucru a jucat un rol foarte important, dar nu a fost nici un fel de reacţie, nu s-a răspuns din partea mediului de afaceri faţă de această dezinformare şi nu s-a spus nici din partea Guvernului că toate acele afirmaţii erau eronate şi false. (...) Întreaga idee din spatele Brexit a fost una economică, iar acum toată lumea pierde", a concluzionat ministrul pentru Afaceri Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.