Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania forțează extinderea UE: Este o necesitate geopolitică

DW
Annalena Baerbock

Operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina arată că extinderea Uniunii Europene este o "necesitate geopolitică", notează Rador Radio România.

Această declaraţie a fost făcută de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul unei conferințe de presă susţinută la Berlin, în urma negocierilor cu omologul său italian, Antonio Tajani. Baerbock a subliniat că ceea ce se întâmplă în Ucraina a devenit un "moment de cotitură" pentru integrarea europeană.

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează că extinderea UE este o necesitate geopolitică. Este în interesul nostru să promovăm integrarea în UE, în special în Balcanii de Vest" - a spus şeful diplomaţiei germane. În același timp, Baerbock a subliniat că Germania și Italia "lucrează intens la acest lucru de mult timp".

Anterior, șeful Serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să intensifice pregătirile pentru o nouă etapă de extindere și să convină asupra unui interval de timp pentru admiterea altor 10 state. În același timp, el a indicat că Ucraina și țările din Balcanii de Vest ar trebui să devină noi membre UE. Borrell a propus stabilirea unui calendar concret pentru intrarea noilor țări în componenţa Uniunii Europene. Potrivit afirmaţiilor acestuia, miniștrii de externe au convenit să desfăşoare o întâlnire la sfârșitul lunii septembrie cu colegii lor din țările Balcanilor de Vest pentru a discuta problemele de expansiune.

În prezent, statutul oficial de candidate la aderarea la UE îl au Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina și Muntenegru. Bruxellesul face presiuni asupra Serbiei pentru a o forța să accepte acordarea acestui statut Kosovo, ceea ce echivalează efectiv cu recunoașterea oficială a independenței provinciei. De asemenea, Georgia speră să primească statutul de candidat la aderare, dar este încă neclar când se va întâmpla acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.