Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îşi exprimă ÎNGRIJORAREA faţă de instalarea rachetelor ruseşti în Kaliningrad

Berlinul urmăreşte "îndeaproape şi cu oarecare îngrijorare" desfăşurarea de sisteme de rachete "Iskander" în regiunea Kaliningrad, enclavă rusă între Lituania şi Polonia, a declarat ministrul de externe german Sigmar Gabriel într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Interfax, cu ocazia vizitei sale de joi la Moscova, potrivit portalului newsru.com, transmite şi agerpres.

Aceasta este a doua declaraţie din ultimul timp a autorităţilor germane cu privire la instalarea de rachete "Iskander" de către Rusia în enclava Kaliningrad.

SUA trimit puşcaşi marini în Siria pentru EXTERMINAREA Statului Islamic

Cu o săptămână în urmă, Patricia Flor, însărcinatul cu probleme de dezarmare şi control al armelor în cadrul Ministerului de Externe german, declarase pentru Interfax că "instalarea de rachete 'Iskander-M' în Kaliningrad nu contribuie la stabilirea încrederii, pentru că rachetele desfăşurate acolo sunt capabile să ajungă până la Berlin".

"Dacă rachetele 'Iskander-M' ar fi amplasate în Kaliningrad în mod permanent, aceasta ne-ar da motive de îngrijorare gravă şi ar fi un regres în procesul de securitate european", a declarat miercuri Sigmar Gabriel, în interviul acordat agenţiei de presă menţionate.

Ministerul Apărării rus a anunţat anterior că, până la sfârşitul acestui an, Rusia va finaliza reechiparea sistemelor de rachete din Kaliningrad cu sisteme de rachete 'Iskander-M', capabile să transporte focoase nucleare.

În octombrie anul trecut, Ministerul Apărării rus a confirmat trimiterea unor sisteme de rachete 'Iskander' în Kaliningrad, motivându-şi gestul prin creşterea numărului de trupe NATO în statele baltice şi Europa de Est.

Referitor la acest gest al Rusiei, reprezentanţi ai ţărilor baltice şi SUA au acuzat Moscova de escaladarea tensiunilor din regiune şi au interpretat măsura ca fiind un răspuns inadecvat la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, scrie newsru.com.

Stockholm - Crimă în stil mafiot. Doi bărbaţi au fost împuşcaţi în cap

Întrebată dacă Germania va lua măsuri de răspuns unilaterale la instalarea de "Iskander-M" în Kaliningrad, Patricia Flor a declarat pentru Interfax că Berlinul se va consulta cu NATO înainte de orice acţiune a sa în acest sens.

Alianţa Nord-Atlantică a catalogat anterior transferul de rachete "Iskander" în Kaliningrad - "pentru exerciţii de rutină" - drept o expresie a "strategiei militare agresive" a Rusiei, aminteşte newsru.com. Într-o declaraţie oficială, NATO afirmase că "desfăşurarea acestui complex în apropierea frontierelor Alianţei nu ajută la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile noastre", conform aceluiaşi portal media.

În acelaşi timp, Kremlinul a respins joi acuzaţiile Pentagonului potrivit căruia Rusia a desfăşurat rachete de croazieră vizând Europa Occidentală, cu încălcarea Tratatului din 1987 privind Forţele nucleare intermediare (INF), relatează AFP.

"Nu suntem de acord şi respingem orice acuzaţie în acest sens", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Rusia a fost întotdeauna, rămâne şi va fi fidelă tuturor obligaţiilor sale internaţionale, inclusiv celor din Tratatul privind Forţele nucleare intermediare", a insistat el.

Generalul Paul Selva, un înalt responsabil militar american, a acuzat miercuri Rusia de încălcarea FNI prin desfăşurarea unor rachete care "prezintă un risc pentru cele mai multe dintre facilităţile noastre în Europa". "Noi credem că ruşii le-au desfăşurat în mod deliberat pentru a ameninţa NATO şi instalaţiile NATO", a adăugat acesta, într-un discurs în faţa unei comisii din Congres.

Germania vrea ca Europa să facă un pas mai mare spre dezarmare

SUA îşi exprimă preocuparea de mai mulţi ani de a vedea Rusia dezvoltând o rachetă de croazieră terestră, contrară Tratatului FNI, negociat şi semnat de preşedinţii american Ronald Reagan şi sovietic Mihail Gorbaciov. Acest document antrenase distrugerea a circa 2.700 de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Acest tratat pusese capăt aşa-zisei crize a eurorachetelor, provocată de desfăşurarea de către URSS a rachetelor nucleare SS-20, care ameninţau capitalele ţărilor din Europa de Vest.

La jumătatea lunii februarie, New York Times făcuse referire la desfăşurarea acestor rachete ruseşti SSC-8 (denumirea americană) în special în regiunea Volgograd, în sudul Rusiei, dar administraţia americană nu a confirmat până în prezent aceste informaţii.

Rusia, care neagă orice încălcare a tratatului, acuză la rândul său Washingtonul că îl încalcă. Ea estimează de fapt că sistemul de apărare antirachetă desfăşurat de americani în Polonia şi în România ar putea servi, în caz de necesitate, pentru lansarea de rachete cu rază intermediară de acţiune spre teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.