Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania majorează prețul emisiilor de dioxid de carbon la 25 de euro pe tonă

poluare

Guvernul condus de Angela Merkel şi landurile germane au ajuns la un acord privind majorarea preţului pus pe emisiile de dioxid de carbon, una din principalele măsuri ale strategiei de mediu a Berlinului, a anunţat luni Ministerul german al Mediului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Prevăzut iniţial la 10 euro pe tonă, preţul pus pe emisiile de dioxid de carbon va fi stabilit la 25 de euro pe tonă, începând cu data de 1 ianuarie 2021, se arată în acordul negociat în noaptea de duminică spre luni de Guvernul federal german şi landuri. Ulterior, preţul emisiilor de CO2 va fi majorat treptat la 30 de euro pe tonă în 2022, pentru a ajunge la 55 de euro pe tonă în 2025, dată la care aceste permise naţionale de emisii de CO2 ar urma să se integreze într-un sistem european extins, la un preţ cuprins între 55 şi 65 de euro.

Acest sistem, destinat să completeze piaţa europeană de tranzacţionare a cotelor de emisii poluante, ar urma să antreneze o creştere de 7-8 eurocenţi pe litru a preţului carburanţilor.

Măsura autorităţilor de la Berlin este destinată să acopere limitele actuale ale pieţei europene a carbonului, care nu acoperă decât jumătate din emisiile de CO2, în condiţiile în care singurele sectoare care sunt luate în calcul sunt industria grea sau energia, lăsând deoparte construcţiile sau transporturile.

Vezi și: Prim-ministrul Orban face anunţul aşteptat: Legea bugetului de stat, prin angajarea răspunderii Guvernului dacă PSD nu face pe placul PNL

Toate veniturile generate de pe urma majorării preţului pentru emisiile de CO2 vor fi utilizate pentru a reduce taxele pe care consumatorii germani trebuie să le plătească în tranziţia ţării spre energiile regenerabile.

Alte măsuri incluse în planul pentru mediu al Berlinului, care ar urma să fie aprobate vineri de Parlamentul german, vizează o reducere a preţului biletelor de tren şi ajutoare pentru renovarea energetică a imobilelor.

În luna septembrie a acestui an, cancelarul Angela Merkel a prezentat un amplu program destinat să ajute Germania să îşi atingă ţintele pe 2030 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Preţul iniţial de 10 euro pentru tona de emisii de CO2 a fost însă considerat mult prea modest de ONG-urile de mediu.

Germania vizează o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în 2030 comparativ cu nivelul din 1990 precum şi o pondere de 65% a energiilor regenerabile în producţia de electricitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.