Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania renunță la urmărirea digitală a bolnavilor COVID-19

futurecdn.net
coronavirus

Guvernul german s-a răzgândit cu privire la urmărirea digitală şi a anunţat că alege o abordare ”descentralizată” în vederea urmăririi persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi de covid-19, ceea ce-l apropie de soluţia recomandată de Apple şi Google, relatează Reuters. ”Noi susţinem o arhitectură descentralizată, care va stoca contactele doar pe aparate. Este un lucru bun pentru încredere”, a anunţat duminică, la postul public ARD ministrul Cancelariei Helge Braun.

Vezi si: Cezar Preda își face țăndări Guvernul .

Numeroase ţări - inclusiv Franţa, prin programul "StopCovid" - încearcă să pună la punct aplicaţii de urmărire digitală pentru a facilita ridicarea treptată a măsurior de izolare în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus.

În Europa, cea mai mare parte a ţărilor a ales tehnologia Bluetooth pentru a informa persoanele care s-au aflat în contact cu un pacient cu covid-19, însă problema este dacă aceste date este necesar să fie stocate pe un server centralizat sau direct pe dispozitive.

Până vineri, Guvernul german susţinea iniţiativa - lansată la începutul lunii de către un grup de 130 de cercetători din opt ţări - a unei platforme paneuropene intitulate Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), care să permită conceperea unor aplicaţii de urmărire ale căror date să fie stocate pe un server centralizat.

Vezi si: Ungaria batjocorește România pentru că i se permite: analiza lui Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al României cu UE .

Sute de cercetători au publicat luni o scrisoare deschisă în care denunţă PEPP-PT, avertizând că deschide calea, în opinia lor, unei urmăriri de stat.

Institutul german de cerecetare Fraunhofer HHI, membru PEPP-PT, a fost informat sâmbătă că nu mai face parte din programul german de dezvoltare a unei aplicaţii.

”Alţii vor putea să folosească rezultatele pe care le-am obţinut până acum, la construirea unei soluţii descentralizate”, i-a anunţat directorul institutului, Thomas Wiegand, pe colegii săi într-un mesaj pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Această răzgândire a autorităţilor federale germane ar urma să permită Berlinului să recurgă la Decentralised Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T), dezvoltat de o echipă de cercetători elveţieni şi susţinut de Elveţia, Austria şi Estonia - dar şi de Apple şi Google, care au anunţat la 10 aprilie că lucrează împreună la propria soluţie de urmărire digitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.