Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania se teme că rămâne fără muncitori. Refugiaţii, o soluţie insuficientă

steag germania

Guvernul german a aprobat miercuri un plan de formare profesională menit să ofere soluţii în faţa deficitului de forţă de muncă deja existent şi care conform estimărilor actuale se va accentua, astfel că în anul 2030 în Germania ar putea exista circa trei milioane de locuri de muncă vacante, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Documentul avertizează asupra efectelor îmbătrânirii populaţiei şi menţionează printre soluţiile propuse şi creşterea prezenţei femeilor în posturi calificate.

Vezi și: La un pas de RĂZBOI: Donald Trump EXCLUDE negocierile cu Coreea de Nord

Ar fi 'de preferat' ca deficitul de forţă de muncă să fie acoperit cu angajaţi calificaţi proveniţi din rândul populaţiei active şi crescute în Germania, dar şi din rândul imigranţilor comunitari, explică un purtător de cuvânt al guvernului. 

Angajarea pe posturi calificate a imigranţilor - sau refugiaţilor - veniţi din afara Uniunii Europene nu este considerată posibilă pe termen scurt şi mediu, întrucât aceştia au nevoie de o perioadă îndelungată pentru a se integra în societate germană şi în piaţa muncii, a indicat la prezentarea documentului acelaşi reprezentant al executivului de la Berlin. 

Conform unui studiu independent efectuat de institutul Prognos şi menţionat în planul prezentat de Ministerul german al Muncii, economia germană va avea în anul 2030 circa trei milioane de posturi vacante, număr ce ar putea ajunge la 3,3 milioane zece ani mai târziu.

Vezi și: Lovitură de teatru! REVOLTA din CSM, 'patronată' de șefa ÎCCJ: 'Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu'

Studiul recomandă autorităţilor şi mediului de afaceri să investească în formarea profesională a forţei de muncă şi avertizează de asemenea că deficitul de personal calificat afectează practic toate sectoarele economiei. 

În contextul îmbătrânirii accentuare a populaţiei, se estimează că în anul 2040 procentul populaţiei calificate va fi în Germania de numai 10%, iar deficitul de forţă de muncă se va manifesta îndeosebi în sectorul electronicii, al energiei, tehnologiei informaţiilor, precum şi în sectorul sanitar (medici şi personal auxiliar), contabilitate şi alte servicii. 

Prin urmare, provocările economice şi sociale ce rezultă în urma acestui deficit accentuat al forţei de muncă sunt enorme şi este nevoie de acţiuni rapide pentru a evita o problemă endemică pe piaţa germană a muncii, se subliniază în planul prezentat de guvernul german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.