Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania sprijină 'total' dorinţa Finlandei de aderare la NATO, transmite Olaf Scholz

VOX
Olaf Scholz

Germania sprijină "total" dorinţa liderilor Finlandei de aderare imediată a ţării lor la NATO, a transmis joi cancelarul german Olaf Scholz, potrivit AFP.

"Salut decizia Finlandei de a se pronunţa în favoarea unei aderări imediate la NATO", a scris pe Twitter liderul german.

Citește și: Liderii de la Helsinki sunt hotărâți - Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO

Scholz a precizat că i-a transmis preşedintelui finlandez Sauli Niinisto, într-o discuţie telefonică, "sprijinul total al guvernului" german faţă de această dorinţă de aderare.

Preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv Sanna Marin, s-au declarat joi în favoarea unei aderări "fără întârziere" a ţării lor la NATO, un pas uriaş spre o candidatură care ar urma să fie oficializată duminică, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Decizia care va enerva Rusia: Suedia a decis când va solicita aderarea la NATO/ Surse

Kremlinul a reacţionat imediat afirmând că o aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică ar constitui "cu siguranţă" o ameninţare împotriva Rusiei.

Consecinţă directă a invadării Ucrainei de către Rusia, candidatura Finlandei ar urma să fie completată cu o cerere de aderare din partea Suediei, de asemenea aşteptată în următoarele zile.

Luarea de poziţie oficială a celor doi lideri marchează o schimbare radicală a liniei Finlandei, care are o frontieră de 1.300 de km şi un trecut dureros cu Rusia.

În această ţară cu 5,5 milioane de locuitori, 76% din populaţie este acum în favoarea aderării, conform unui sondaj publicat luni, un procent triplu faţă de nivelul de dinainte de războiul din Ucraina.

Supusă unei forme de neutralitate forţată de către Moscova în timpul Războiului Rece, această fostă provincie rusă (1809-1917), ocupată de Uniunea Sovietică în 1939, a aderat la Uniunea Europeană şi la Parteneriatul pentru Pace al NATO după căderea Uniunii Sovietice, dar a rămas în afara Alianţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.