Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gestul extrem al conducerii ANRP, precedat de o decizie a SUA

anrp

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a luat luni decizia extremă de a-şi înainta demisia către premierul Victor Ponta. Gestul lui George Băeşu, preşedintele ANRP, şi al celor doi vicepreşedinţi, Claudiţa Selavărdeanu şi Sorin Lazăr, este justificat se pare de o nemulţumire legată de faptul că instituţia este sufocată de miile de procese intentate pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.

Citeşte şi: DOCUMENT - Memoriul trimis lui Ponta de conducerea demisionară a ANRP

Cu doar câteva zile înainte de demisia în bloc a conducerii ANRP, Statele Unite ale Americii l-au trimis în România pe ambasadorul Nicholas Dean, emisarul special al Statelor Unite pentru Holocaust. Acesta a fost trimis de la Washington pentru a încerca să găsească, împreună cu guvernul român, o cale mai rapidă de retrocedare a proprietăților pentru supraviețuitorii Holocaustului.

"Probabil cea mai frustrantă chestiune pentru supraviețuitorii Holocaustului este că, după ce au suferit atât de mult nici nu-și pot recupera ceea ce a fost al lor. E important să facem progrese. În termeni de timp, viteza restituției este foarte importantă și ar trebui să țină seama de experiențele dramatice ale acestor oameni încercați. (...) Pentru Guvernul Statelor Unite este foarte important să fie făcute progrese în ceea ce privește restituirea proprietăților pentru supraviețuitorii Holocaustului", declarat Dean, într-un interviu pentru "România Liberă", cu doar o zi înainte de demisia conducerii ANRP.

Citeşte şi: Ponta reactie la demisiile ANRP: Situatia, extrem de grava

Să recapitulăm: De teama achetelor DNA, verificarea minuţioasă a dosarelor de la ANRP depăşeşte termenele legale de plată a despăgubirilor. Pentru a nu plăti din propriile buzunare amenzile dictate de instanţă pentru neplata la timp a despăguburilor, conducerea ANRP îşi dă demisia. Însă, situaţia întârzierilor generatoare de amenzi nu este nouă. Amenzile invocate nu au apărut doar în ultimele săptămâni, aşa că invocarea lor ca motiv al demisiei este cel puţin ciudată. Situaţia devine şi mai ciudată dacă luăm în calcul faptul că şefii ANRP nu au provocat vreun scandal înainte de demisii, nu au cerut ca situaţia să se rezolve din timp, ci au recurs direct la un gest extrem. Singurul eveniment petrecut în aceste zile care are legătură cu domeniul restituirilor este tocmai vizita emisarului special al SUA. Presupunerea că evenimentele sunt legate (vizita din SUA şi demisiile de la ANRP) este cât se poate de logică. Asta, desigur, dacă excludem posibilitatea unei coincidenţe de zile mari...

Vezi AICI reacţia ANRP!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.