Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Ialomițianu, avertisment cu privire la noua lege a pensiilor: 'PSD și PNL pun în pericol situația financiară a României pentru anul electoral'

04_Ialomitianu_05_Mediafax

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a criticat posibila naționalizare a Pilonului 2 de pensii, miercuri, pe B1 TV, și i-a acuzat pe cei din PSD și PNL că pun „în pericol situația financiară a României pentru anul electoral”.

Întrebat despre această posibilă măsură, fostul ministru a afirmat: „PSD chiar împreună cu PNL guvernează pentru ziua de mâine și ei vor să ducă totul de râpă, punând în pericol situația financiară a României pentru anul electoral. Tot timpul la PSD au fost preocupări să naționalizeze Pilonul 2 de pensii, anunțând că vor majora pensiile de la 1 septembrie, deși ministrul de Finanțe a spus că are bani numai pentru acordarea acelei indexări cu 13,8% de la începutul anului, dar într-un mod optimist”.

„În momentul în care vrei să naționalizezi, pui în pericol sistemul de pensii, pentru că Pilonul 2 a fost creat pentru a crea o sustenabilitate a sistemului de pensii, dar e o disperare a lor de a obține bani din încasări”, a subliniat Gheorghe Ialomițianu.

„Pentru că încasările sunt foarte slabe, chiar astăzi INS a comunicat cifrele legate de cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, indicatorul principal al consumului privat, care se situează pe tărâm negativ și înseamnă că populația consumă din ce în ce mai puțin – și atunci și încasările din TVA, principalul venit la bugetul de stat. Și atunci sigur că ministra Muncii vrea să rezolve această majorare a pensiilor, dar dacă naționalizează, va pune în pericol sistemul de pensii plus că creează mari nemulțumiri în rândul celor care au investit în sistemul acela prin accept”, a mai spus liderul PMP Brașov.

Context

Noua lege a pensiilor exclude definitiv din Pilonul II un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici, avertizează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

APAPR atrage public atenția asupra unei modificări legislative în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat. Această nouă excludere din Pilonul II s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat, etc.). Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii.

APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fară să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare.

La acest moment, alineatul 2 din cadrul Legii 263/2010 menționează faptul că această contribuiție la fondul de pensii administrat privat, „care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat”, iar noua lege a  pensiilor modifică acest articol, urmând ca acesta să menționeze faptul că această contribuție la Pilonul II de pensii private, „care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi şi pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.